С баркод влизаме в Гърция, проверяват българите на случаен принцип

От 1 юли портите на гръцкия туризъм ще бъдат отворени с целенасочени тестове и баркод за влизане в страната.

Пътуващите към Гърция, които не са попълнили новата онлайн декларация, няма да могат да влязат. Българите, пристигащи от България, ще бъдат проверявани на случаен принцип, тъй като България е в „зелена зона” като безопасна страна.

Хората, които идват от страни от „червената зона”, ще бъдат тествани за коронавирус. На останалите тест ще бъде направен на избирателен принцип. Българските граждани, които пристигат от други европейски страни, също ще бъдат изследвани.

Мярката е част от усилията на гръцките власти за ограничаване на разпространението на коронавируса предвид факта, че от 1 юли в страната отварят 27 летища, на които ще пристигат полети от 18 дестинации извън Европейския съюз.

В същото време се отварят 7 пристанища и до 7 гранични пункта. Целевите проверки ще се основават на специален софтуер, който ще изчислява кои туристи са по-склонни да бъдат преносители на К19.

До 48 часа преди да заминат за Гърция, пътниците ще трябва да попълнят електронен формуляр с техните данни като например държавата на произход, през коя държава са преминали, където са били през последните 15 дни, адресна регистрация по местоживеене, както и къде ще отседнат в Гърция.

На база тези данни всеки пътник ще получи специален баркод, въз основа на който властите в Гърция ще знаят при пристигането му дали трябва да бъде проверен или не.

При случай на турист с коронавирус, той ще бъде карантиниран в специален хотел. Разходите по престоя му ще поеме Гърция. Ако обаче стане ясно, че е заразен още на границата, то той ще бъде върнат обратно в родината си. 

Нови мерки, които ще се прилагат за частни и обществени превозни средства, обяви и Министерството на транспорта в Гърция.

За леки автомобили за лична употреба до седем (7) места се разрешава превозването на трима (3) пътници и водача на автомобила.

За пътнически превозни средства за лична употреба до осем (8) или девет (9) места е разрешено да превозва пет (5) пътници и водача.

Допустимо е превишаването на пътническия лимит, при условие, че в превозното средство, освен шофьора, са само родители с техните малолетни деца. В случай, че децата са пълнолетни, е необходимо представяне на полицейско удостоверение или друг официален документ (семейно положение), от който да е видно, че децата са част от семейството, преведен на гръцки език.

Използването на защитна маска от пътниците и водача е задължително. За всяко нарушение се налага глоба от сто и петдесет (150) евро, както водача на превозното средство, така и на пътниците.

Препоръчва се климатикът да се използва с настройки, така че въздухът да не се рециклира в комбинация с отворени прозорци. В случай, че се използва климатик, въздухът трябва да има вертикален поток, а не хоризонтален, за да не бъде насочен към лицата на пътниците. Във всеки случай се предпочита естествената вентилация с отворени прозорци.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа