Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

С корупцията да се бори спецсъдът (обзор)

Борбата с корупцията в България да се води в специализирания съд, а не в Софийския градски съд, който видимо не се справя с нея. Това е основната препоръка в доклада на европейските прокурори, които бяха на проверка у нас. Главният прокурор трябва да получи повече правомощия, той да издава препоръки на подчинените му прокурори и дори да взема лично решенията по знакови дела, засягащи известни личности, препоръчват още участниците с евроодита на българската прокуратура. Те са четирима – един англичанин, един испанец, един германец и един нидерландец – и работят у нас от юни под егидата на Европейската комисия. Според тях приключването на делата се бави, но това не се дължи само на недостатъци в дейността на прокуратурата, а и на дефекти във функционирането на съдилищата.

Европрокурорите докладват, че в Специализирания наказателен съд има по-добро взаимодействие с държавното обвинение и по-малко формализъм. Положителната им оценка за спецправосъдието противоречи на тази, която дадоха контрольори на Върховния касационен съд, назначени от председателя Лозан Панов.

Европейските обвинители препоръчват повече отчетност на българските си колеги пред парламента, а също и разписване на ясна процедура, в случай че има сигнал да престъпление, извършено от главния прокурор. Като цяло те подчертават, че усърдието на прокуратурата в България е похвална.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.