С отварянето на външните граници: ЕС ще се довери на 19 държави от 1 юли

Мерките ще работят на реципрочен принцип

Постоянните представители на държавите членки на ЕС в Брюксел са постигнали в края на миналата седмица съгласие върху критериите, на основание на които държавите членки ще могат да допускат на своя територия граждани на трети страни, след предвиденото за 1 юли отваряне на външните граници на Съюза, съобщава електронното издание “Политико”.

Дипломатите са се споразумели да позволят достъпа единствено на граждани на страни, които имат ниво на разпространение на заразата от COVID-19 сходно или по-ниско със средното за ЕС, за базата на данни за 100 000 души върху 14-дневен период. Брюксел своевременно ще оценява и редовно постъпващите данни за тенденциите на нарастване или спад на разпространението на болестта в тези държави. В списъка засега влизат Алжир, Андора, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Сан Марино, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Ватикана и Китай.

Отмяната на ограничителни мерки и задължителна карантина ще работят на реципрочен принцип, като страните от списъка ще трябва да разрешат свободен достъп на гражданите на държавите членки, за да могат и техните да посещават ЕС след 1 юли, когато е планирано отварянето на външните граници. След формалното му одобряване със съгласие в писмен вид от столиците, списъкът на страните ще бъде обновяван на всеки 14 дни, като държавите членки сами ще решават за себе гражданите на кои държави да допълват или извъждат от него, посочват дипломатически източници на “Политико”.

Коментари

Задължително поле