С подово отопление черни лебеди чакат потомство

Бъдещата майка мъти 5 яйца, от които след повече от месец ще се излюпят малки.

Във варненския зоопарк пазят от гларуси яйцата

Голям ремонт осигурява повече площ за хищниците и маймуните

Родината на птиците е Австралия

Тригодишните черни лебеди Ромео и Жулиета чакат потомство във варненския зоопарк. Бъдещата майка мъти 5 яйца, от които след повече от месец ще се излюпят малки. Те ще са първите бебета от вида за повече от десетилетие, каза пред “Труд” директорът на зоопарка Иванка Стоянова.

Двойката е отделена в малко езерце, тъй като по време на размножителния период мъжкият става много агресивен, за да брани семейството. “Ромео налита дори на гледачите, които носят храна - риба, раковини, зеле. Този вид лебеди са моногамни - наистина са заедно, докато смъртта ги раздели. А те живеят по-дълго от роднините си, обикновено до 40 г. Родината им е Австралия, а у нас се отглеждат само в изкуствена среда”, поясни Стоянова. Според нея заплаха за потомството на черните лебеди са нахалните гларуси, които дебнат денонощно за лесна плячка. Затова големите яйца са поставени в затворено помещение с подово отопление.

След като малките се излюпят, те ще бъдат под закрилата на родителите си половин година. После семейството ще бъде върнато в голямото езеро, където сега плуват черните лебеди Антонио и Вероника. Дарители ги дадоха на зоопарка, след като преди 8 г. злосторници задигнаха наличната двойка от екзотичните птици. След това на разменни начала във Варна пристигнаха Ромео и Жулиета.

За разлика от т. нар. неми лебеди, на които варненци се радват през зимата край плажа, черните не са прелетни. Местообитанието им бе обновено миналата година, а през тази предстои голям ремонт за 1,2 млн. лв.

Ще бъдат разширени пространствата за разходка на хищниците и маймуните. Лъвовете ще се ширят на 500 кв. м, вместо на досегашните 100 кв. м, тигърът ще разполага с 200 кв. м, а вълчето семейство с пет малки ще заеме и терена на липсващите лисици. С десетократно по-голям дом от 1000 кв. м ще се сдобият и маймуните. Тъй като зоопаркът е в историческото ядро на Морската градина, процедурите по съгласуване на ремонта са много и сложни.

“Надяваме се на късмет, тъй като първото за тази година бебе бе от семейство гризачи - нутрия. Това е добра поличба в годината на плъха”, обясни Стоянова.

Коментари

Задължително поле