С Раниери футболът изгуби душата си

(FILES) This file photo taken on May 07, 2016 shows Leicester City's Italian manager Claudio Ranieri posing with the Premier League trophy after winning the league and the English Premier League football match between Leicester City and Everton at King Power Stadium in Leicester, central England on May 7, 2016. Premier League champions Leicester City have sacked manager Claudio Ranieri, the club announced in a statement on February 23, 2017. / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /

298 дни. Едни проклети 298 дни от вероятно най-голямото чудо в спорта. По-голямо от победата на Уругвай над Бразилия във финала на Мондиал-50 на "Маракана". От победата на "Ливърпул" над "Милан" във Шампионската лига през 2005-а в Истанбул. От последния Супербоул. Заради това чудо букмейкърите никога повече няма да дадат коефициент 5000:1.

Разбира се, че става дума за "Лестър". И за Клаудио Раниери. И за тайландските собственици, които се държат като змии. Преди 16 дни написаха дълъг вот на доверие на своя герой. Сега го уволниха.

Да, шампионът на Англия, най-добрият треньор на света за 2016 година вече е безработен. Той не получи дори 12 месеца неприкосновеност като награда за спортно чудо №1 в историята. Взе "Лестър" в битката за изпадане и го направи шампион. Мина като първи в групата на Шампионската лига. И е на един гол от четвъртфинал. Едно време за Мохамед Али казваха, че, когато погледне от прозореца на самолета, който и да е континент, хората долу знаят кой е той. Днес такъв е статутът на "Лестър". Отбор, който спечели сърцата на милиони. Отбор, който дори е по-известен от Мохамед Али.

За феновете от градчето в средата на Англия италианецът е бог. Затова не е имало мач, в който Раниери да бъде освиркван, без значение от слабите резултати този сезон. Пет години? Десет? Доживот? Колко бе заслуженият кредитът на доверие към дон Клаудио? Оказа се, че е по-малко от 9 месеца.

Уволнението на Раниери ще струва милиони. Не паунди, а сърца, които затуптяха с "лисиците" по цял свят. Футболът вече не е същият. Той загуби душата си. Както го направи, когато Роман Абрамович уволни Роберто ди Матео няколко месеца след единствената купа в Шампионска лига в историята на "Челси". Да, олигарси и шейхове поставят днес стандартите и определят изискванията. Искат да са като "Реал" (Мадрид). Тоест – да „ядат“ звездни треньори. А "Лестър" е клуб, за който никой, ама наистина никой, никога не е предполагал, че ще бъде шампион на Англия. Има добри отбори, има големи футболисти, има суперзвезди... "Лестър" бе различен. Събран от отхвърлени играчи, от футболни номади, този отбор се изправи и каза "Не!" на модерните и пребогати съперници. "Лестър" е най-великата разказана приказка. Днес е едно нищо. Вероятно Роберто Манчини или Гуус Хидинк, двамата фаворити за поста, ще спасят "лисиците" от изпадане. Но никога няма да ги върнат в сърцата на феновете по света.

Раниери бе бащата, който казваше галено: "Ако не пуснете гол, ще купя по една пица на всеки. А може и хотдог. Вие ще си платите кренвирша, аз ще го слагам в хляба." И обясняваше успеха: "Защо да не продължим да тичаме, тичаме, тичаме? Ние сме като Форест Гъмп. "Лестър" е Форест Гъмп...“.

Неговото име никога няма да бъде забравено. За разлика от непроизносимите имена Вихай Сривадханапрабха (собственик) и Аяват Сривадханапрабха (вицепрезидент). Те ще се помнят само като палачите на най-известния треньор в историята на английския футбол. Ще платят неустойка от 3 милиона паунда на дон Клаудио. Вероятно той ще се оттегли като един пребогат пенсионер, но с лошия дъх в устата от вкисната тайландска бира.

Легендата Гари Линекер:

Непростимо! Разкъса ми се сърцето

Футболният свят бе потресен от уволнението на Клаулио Раниери. Социалните мрежи полудяха начело с Гари Линекер. Легендата, играл в "Лестър", води програмата си по телевизията по гащи заради загубен бас, че "лисиците" няма как да станат шампиони.

"След всичко, което Раниери направи за "Лестър", уволнението му е непростимо. Разкъса ми се сърцето!"

Джейми Карагър, любимец на "Ливърпул", добави: "Абсолютен майтап!" А легендата на "Манчестър Юнайтед" Гари Невил написа: "Проклятието да станеш шампион - Конте ще бъде уволнен догодина!"

Включи се и Специалния Жозе Моуриньо. В своя туитър той каза: "Шампионът на Англия и треньор №1 в света за годината е уволнен. Това е новият футбол, Клаудио. Продължавай да се усмихваш, приятелю. Никой не може да изтрие историята, която ти написа."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят