С решение на МС: Връщат еврокомисар Илиана Иванова обратно в Европейската сметна палата

Илиана Иванова, която довърши мандата на Мария Габриел като еврокомисар, се връща обратно в Европейската сметна палата. Това става ясно от решенията от днешното заседание на Министерски съвет.

Със свое решение правителството одобри кандидатурата от името на Република България на Илиана Иванова за член на Европейската сметна палата, с мандат от 2025 г. до 2030 г.

Генералният секретариат на Съвета на ЕС е уведомил страната ни, че на 31 декември 2024 г. изтича мандатът на българския член на Европейската сметна палата и съгласно процедурата за избор, България следва да изпрати предложението си преди 30 септември 2024 г., с цел осигуряването на време за консултации с Европейския парламент.

За периода 2013 г. - 2023 г. Илиана Иванова е член на Европейската сметна палата, като изпълнява различни длъжности.

"Труд news" припомня, че като мотив да не продължи работа си и в следващата Европейска комисия Илиана Иванова изтъкна лични причини.

"Поради лични причини няма да мога да продължа работа и в следващата Европейска комисия. За мен беше огромна чест и привилегия да служа като еврокомисар през последната година от мандата на настоящата Европейска комисия!", написа във "Фейсбук" настоящият български еврокомисар с ресор "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта".

Илиана Иванова благодари на българските власти и граждани за доверието, широката подкрепа и възможността да представлява България на най-високо европейско ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика