С "таен посетител" на арт събития държат изкъсо как се харчат пари за култура

На принципа "таен клиент", но в случая-с "таен посетител"на арт събития, се наблюдава какъв е ефектът от тях за публиката и оправдано ли се харчат общински средства за култура. Това стана ясно от мониторинг на проектите, финансирани по фонд "Култура"в община Варна, който се осъществява съвместно от дирекция"Култура и духовно развитие" и Икономическия университет във Варна.

В ролята на таен посетител влизат експерти и студенти, които наблюдават организацията на културните събития, реакцията и мненията на публиката, провеждат анкети с част от нея. През 2019 г. чрез фонд "Култура" са отпуснати средства на общо 129 проектни предложения в различни сфери на културата и изкуството, посочи шефката на дирекция "Култура" Антония Йовчева на първото заседание за годината на ПК"Култура и духовно развитие" към ОбС. Най-голям брой са в направленията "Фестивали и конкурси". 87% от предложените арт събития са насочени към хората в активна възраст, 16% -към младежи между 13 и 25 години и едва 6% -към деца.

Първата сесия за набиране на проектни предложения по общинския фонд „Култура“ ще бъде отворена на 8 януари 2020 г. Кандидатите за финансиране ще могат да подадат документите си по електронен път до 31 януари, а окончателните резултати ще бъдат обявени до 28 февруари 2020 г. И през тази година ще бъдат финансирани проекти по четири направления: „Фестивали и конкурси”, „Творчески проекти”, „Национално и международно сътрудничество” и „Публики”. С приоритет ще са проектите, които представляват интерес за младата публика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства