С тематична програма и много изненади Община Благоевград посреща Баба Марта

Благоевград посреща Баба Марта с работилница за мартенички. „Работилница на Баба Марта“ ще отвори врати на 26 февруари от 10:00 часа в Градска художествена галерия и ще остане отворена до 28 февруари. Деца от различни детски и учебни заведения ще дадат воля на въображението си при изработката на традиционни мартеници.

Деца от ДГ №6 “Щастливо детство“, „Детски свят“ Марица, ЦДГ1“- в СУИЧЕ ще покажат своите умения още в първия ден на Работилницата. Във втория ден ще се включат и възпитаници от ЦДГ №11 „Здравец“ , II ОУ „Димитър Благоев“, V ОУ „Георги Измирлиев“. Ученици от IX ОУ „Пейо Яворов“ ще майсторят традиционните за България мартеници в третия, последен ден от „Работилницата на Баба Марта“. Участниците ще се запознаят с историята на мартеницата, със символиката на червения и белия цвят, както и с традициите, свързани с Баба Марта.

Инициативата е ежегодна, като в нея се включват възпитаници на различни учебни заведения.

В Деня на Баба Марта – 1 март, отбелязваме и още един празник- Деня на самодееца.

По случай двата празника, тази година Община Благоевград и ЦЛТРДБ организират състезание, детско шоу „Мартенички“. Събитието ще започне на 1 март от 10:00 часа в Младежки дом.

Инициативата представлява конкурс за най-бързо изработване на мартеничка. Само с предоставените заготовки, отборите ще направят интересни и красиви мартенички. Ще има и ментори – като на истински конкурс. Шоуто ще продължи с танци и много изненади.

След като отборите направят своите мартенички, децата от школата по народно пеене ще поведат всички с хубава българска народна песен към площадката пред ЦЛТРДБ, където пеейки децата ще украсят дръвчетата пред институцията. За да бъде празника истински, танцьорите от танцовите ансамбли ще дадат тон за едно общо празнична хоро.

Преди началото на конкурса, във фоайето на ЦЛТРДБ директорът Цветанка Гаврилова ще връчи грамоти на преподавателите и съставите към институцията, която ръководи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България