С фалшиви новини „Дневник“ манипулира за плаж Корал

Шефът на организацията-двойник е близък до „зелените“ и протестърите

Сайтът „Дневник“ е направил внушение, че Камарата на геодезистите в България (КГБ) говори от името на целия бранш по казуса с плаж Корал, показа проверка на „Труд“.

Позицията на КГБ е публикувана в понеделник от интернет изданието на Иво Прокопиев, като никъде не е отбелязано, че става дума за малка неправителствена организация (НПО). Според информацията на официалния й сайт в нея членуват 5 души. Един от тях е близкият до „зелените“ и протестърите от „Да, България“ Йоан Каратерзиян, който е председател на КГБ.

Малката НПО няма нищо общо с представителната Камара на инженерите по геодезия (КИГ), създадена през 2006 година. В същия ден, когато „Дневник“ пусна пълното с политически искания становище на КГБ, от официалната браншова организация публикуваха позиция, в която се разграничават от колегите си (виж първото каре).

Труд“ се свърза с председателя на Управителния съвет на Камарата на инженерите по геодезия Милен Димиев за да изясни имат ли двете организации нещо общо.

„Това е НПО от 4-5 души. Просто е с подобно на нашето име, което, за съжаление, се допуска от закона. Жалкото е, че често техни публични изяви се свързват с нас. Ние вече се разграничихме от тяхното становище за Корал, защото в него има политически искания“, обясни Димиев.

В становището на КГБ, подписано от Йоан Каратерзиян, има изисквания към министрите на туризма и регионалното развитие.

Едно от тях е държавата да отчужди частния имот зад плажа, който е собственост на испанския мегаконсорциум Ибердрола груп. Дружеството с огромна международна дейност и милиарди евро оборот има план да изгради екологично селище по всички световни стандарти, но това не се харесва на „зелените“.

Откакто Ибердрола груп се опитва да влезе във владение в купения за 40 милиона лева имот, „еколозите“ поставят ултиматуми на държавата да откупи обратно земята, защото там имало блатни кокичета и дюни, тоест мястото е защитена територия.

Още в края на април „Труд“ попита Министерството на околната среда и водите има ли редки растителни видове в района. Оттам обявиха, че няма данни за такива.

През април Ибердрола груп изпрати отворено писмо до медиите заради протестите на „зелените“ (виж второто каре).

Позицията на оригинала

Ето позицията на Камаратана инженерите по геодезия от 11 юни. Тя може да бъде намерена на сайта на организацията.

Камара на инженерите по геодезия (КИГ) , създадена съгласно Закона за геодезията и картографията през 2006г., се дистанцира от публичните изявления и мероприятия в последните дни на друга организация – Камара на геодезистите в България (КГБ), нейният председател – г-н Каратерзиян и половин дузината членове на т.нар. камара. Изявленията на г-н Каратерзиян, както и изискванията му към някои министри и публични лица, НЕ СА СВЪРЗАНИ С ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ И НЕ СА ПОДКРЕПЕНИ ОТ КИГ!

Типично за „еколозите“: Пак кампания срещу инвеститор

Манипулациите на „зелените“ за Корал са в техен стил – това е поредната им кампания срещу ключов инвеститор с проект за милиони, който ще допринесе за развитието на българския туризъм и икономиката на страната.

Такива войни „еколозите“ водят не само срещу частни инициативи. В момента те правят всичко възможно да спрат строежа на лот 3.2 от магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле с лъжата, че аутобанът е опасен за природата в пролома.

Но в казуса с Корал има и друго - „зелените“ къмпингуват незаконно там цяло лято, като не плащат за разпънатите палатки и паркираните направо върху пясъка каравани и приемат плажа като своя собственост. Това отбелязват и от Ибердрола груп в писмото си до медиите от април.

„Направихме обезпокоително откритие: Някои от тези неправителствени организации (които протестират – б.а.) участваха и се интересуваха от експлоатацията на морския бряг на Корал. Според нашата информация, в продължение на няколко години, са взимани такси от хора, които къмпингуват или са спрели с каравани в района. Никога не сме оправомощили никого да използва земята за тази или друга цел. В резултат на това, след всяко лято, тонове боклук трябваше да се събират и част от природата в района бе унищожена, поради неконтролируемия вход на всички видове превозни средства, незаконен къмпинг, палене на огньове и др.“, написаха от „Ибердрола“.

Те допълниха че оградили земята си, защото идвал летният сезон и искат да запазят инвестицията си от поредното замърсяване, което на практика унищожава природата в имота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България