75-годишен мъж дари пенсията си на болницата в Чирпан

Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

Отсрочват заеми до 3 или до 6 месеца Банките преценяват според досието на клиента

Шофьорът на камиона-ковчег от Есекс се призна за виновен

Путин с нови мерки за подпомагане на гражданите и бизнеса на Русия

Президентът Радев утвърди закона за актуализацията на държавния бюджет Указът за промените в Закона за извънредното положение ще бъде обнародван утре в "Държавен вестник"

За 15 дни вдигнаха на крака жена с COVID-19 39-годишна излекувана в Бургас

Рулетките без отложени налози

По-кратка пролетна ваканция за учениците, ще почиват от 17 до 20 април

Правосъдният министър Данаил Кирилов: 5 г. не проверяват системата за дела (обзор)

ЕК препоръчва несъществените пътувания до ЕС да останат ограничени до 15 май

300% ръст на онлайн покупки на фитнес уреди

Зайци с маски украсиха Смядово

Томислав Дончева: В момента се мисли за допълнителна подкрепа за малките предприятия

Стоян Мавродиев за поисканата му оставка: Премиерът е бил сериозно подведен от предоставените му анализи

С частната охрана всеки кмет ще има армия Според главния прокурор Законът за частната охранителна дейност противоречи на принципите на правовата държава

България ще се раздели на 265 самостоятелни владения

Определени текстове в приетия тази година и обнародван в „Държавен вестник” Закон за частната охранителна дейност ще постави българските граждани в зависимо положение от волята на кметовете на общините, които ще сключват договори фирми за охраната на поверените им урбанизирани територии. Тези текстове категорично противоречат на принципите на правовата държава и главният прокурор Сотир Цацаров ги атакува пред Конституционния съд. Текстовете са противоконституционни и защото отнемането на правомощия от страна на държавата и възлагането на им на частни субекти представлява опасност както за националната сигурност като цяло, така и за всички български граждани.

Хората са смутени, те питат: има ли възможност, когато един кмет наеме частна фирма, тя да изземе всички правомощия и функции на полицията? И какви правомощия ще има тази фирма? Ще има ли право да задържа хора, да ги води до полицейските управления и т.н.

Отговорът е да. Тази възможност ще бъде напълно в законовите рамки. Със закон се предоставят правомощия на частно-правни субекти – такива, с каквито разполагат органите на държавната власт и по-конкретно служителите на Министерството на вътрешните работи. Охранителите са, които ще правораздават на улицата. Те ще са хората, които грижейки се за охраната на обществения ред, ще могат и да предотвратяват инциденти, и да използват оръжие в случай на съпротива. На тяхната лична преценка се предоставя по силата на закон дали да се намесят в закононарушение, кога, при какви обстоятелства, дали да вземат властта във свои ръце, дали да отведат с принуда хора до съответното районно полицейско управление.

На практика със закон ще се даде възможност на кметовете да преценяват дали, кога и най-вече на кого точно да възложат охраната на съответната урбанизирана територия. Тук очевидно ще се създаде корупционен риск. И категорично ще се стигне до засягане на лични права на българските граждани.

Забележете – включително и по време на избори, кметовете с избраните от тях фирми ще са хората, които ще охраняват обществения ред. Това не застрашава ли честността на вота? Ето един въпрос, на който законодателят не е дал решение.

Законодателят дори не е предвидил за частните охранители това ограничение, което съществува за служителите на МВР – да не членуват в политически партия. Фактически частната охрана ще бъде една армия под ръководството на кмета на общината.

Според главния прокурор категорично се касае за противоконституционна, противодържавна дейност. Защото Министерският съвет и МВР са единствените органи на държавата, които имат задължението за осигуряват спокойствието, здравето и живота на българските граждани, и свободното упражняване на правата им.

А равни права ли ще имат двете структури – държавната в лицето на МВР и частната охранителна компания? Това е резонен въпрос, защото в закона няма регламентация за това кой ще има повече правомощия. На практика правата им ще са равни. А е редно държавата на има по-големите права – не да се оставя на оценката на частни субекти, които ще вземат решения, свързани с националната сигурност и ще участват пряко в живота на българските граждани.

Напълно е възможно да стане така, че колкото общини има държавата, толкова отделни охранителни формирования да има у нас. В момента в България има 265 общини, следователно ще се появят 265 самостоятелни владения, които ще разполагат със собствена полиция.

Така държавата ще бъде парцелирана в зависимост от това коя община с колко финансови средства разполага и кой кмет колко ще реши да отдели от тях за охрана.

Още още нещо, зарази което главният прокурор поиска обявяване на противоконституционност на този закон. А именно, че за услугата сигурност” – за да им бъде предоставено общественото спокойствие, българските граждани вече плащат с данъците си – всеки месец, всяка година. Не бива да се допуска те – дори и през бюджета на общината, в която живеят – да бъдат натоварени още веднъж с разноски за услуга която им се дължи от държавата по конституция. И тук отнова ще отбележа, че разпоредбите, които регламентират подобна дейност, са противоконституционни и ще доведат до разпад на държавността.

 

Аргументите на главния прокурор и президента са сходни

Главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Румен Радев в един ден поискаха от Конституционния съд да отмени въвеждането на частна охрана на селата. Нямам информация да са координирани действията им. Инициативата е на главния прокурор, обявихме я в понеделник преди обяд. Около три часа по-късно видях и съобщението на президентската институции. По-важното е, че аргументите на двете институции са сходни и са със загриженост за здравето, живота и правата на българските граждани.

*Авторът е говорител на главния прокурор Сотир Цацаров

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Не кметовете, а крадецо боисов и айдуците му имат нужда от частни армии, защото откраднаха стотици милиарди, дъжат контрабандни канали за десетки милиарди на година, производство и трафик на наркотици. Като падне от власт бойко и айдуците му ще бъдат разкъсани от новите, а те искат с частни армии да си пазят милиардите и аналите. За това е променен законът, а не за да се подобри нещо от обществения живот.

 2. По добре частна армия от цигански безчинства .

 3. Че ние друга армия нямаме ! Ромите безчинстват, полицията спи, майките ни плачат….

 4. Каква полиция в селата? Имам наследствена къща във Великотърновско, три пъти цитани я обираха. Полицаят е един и то за няколко села.

 5. Таш*к майна! В некои общини ще е само кючек и гюбек 24/7/365. Честито на печелившите! А стадото вече няма да има смисъл и да гласува. Охранителите ще вършат тази черна работа. Ха-ха-ха

 6. Щом са 200 000 хиляди занчи държавата има ресурс да подържа редът и сигурносста но не сика тоест някой иска да има беззаконие. От една страна да може да се каже че националната сигурнсот е застрашена при такъв вариант но това не е така частните фирми имат право сами да си организират охраната друг е въпроса с общините да тук е проблема и то найстина не може държава в държавата. единна полиция в единна държава това е принципа въпреки че и това не е гаранция даже и тук е по опасно . За това принципът е най добре като в швейцария тоест на принципа на старата пра българска армия на местен принцип десетници и стоници с военна подготовка всички местни на ротационе принцип охраняват територията на базата на един общ закон. Хем населението е винаги подготвено хем всеки има пряко участие и контрол каво действителност става и централен орган от който да се извършва контрол и обучение. Това ще замести военното обучение което ще бъде постоянно и ефективно и ще повиши способността за отбрана при нужд,а а крадци ако няма в тази система няма как да виреят дълго от какъвто и тип да са като тези хор ще бъдат въоръжени всеки подобаващо.

 7. А няма ли да е по-евтино и безопасно циганите да бъдат изгонени от България,на крадците да бъдат рязани ръцете а убийците убивани а педофилите скопявани ?

 8. Представете си 265 общини пир население 6,5 млн. Каква огромна и излишна бюрократична машина.
  Поне 50 бр. са излишни !!!!!!
  Охрана само чрез МВР – говорят се какви ли не глупости но – НЯКОЙ ИСКА ДА НАПРАВИ МЕЧЕШКА УСЛУГА на охранителни фирми. За каква охрана става дума като 50/100 са над 70 г. . То безобразия и простоия вървят ръка за ръка

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.