На 21 януари 2019 да почерпят

Столичният инспекторат с проверки за неправилно паркиране

Умопомрачени либерали искат черна Клеопатра Политически коректните зомбита готвят нов бойкот

ХИВ-позитивен остава зад решетките Болестта не е попречила на деянията му

Брад Пит и Чарлийз Терон заедно?

Психологът Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

С частната охрана всеки кмет ще има армия Според главния прокурор Законът за частната охранителна дейност противоречи на принципите на правовата държава

Главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Румен Радев атакуваха в един ден закона за частната охрана пред Конституционния съд

България ще се раздели на 265 самостоятелни владения

Определени текстове в приетия тази година и обнародван в „Държавен вестник” Закон за частната охранителна дейност ще постави българските граждани в зависимо положение от волята на кметовете на общините, които ще сключват договори фирми за охраната на поверените им урбанизирани територии. Тези текстове категорично противоречат на принципите на правовата държава и главният прокурор Сотир Цацаров ги атакува пред Конституционния съд. Текстовете са противоконституционни и защото отнемането на правомощия от страна на държавата и възлагането на им на частни субекти представлява опасност както за националната сигурност като цяло, така и за всички български граждани.

Хората са смутени, те питат: има ли възможност, когато един кмет наеме частна фирма, тя да изземе всички правомощия и функции на полицията? И какви правомощия ще има тази фирма? Ще има ли право да задържа хора, да ги води до полицейските управления и т.н.

Отговорът е да. Тази възможност ще бъде напълно в законовите рамки. Със закон се предоставят правомощия на частно-правни субекти – такива, с каквито разполагат органите на държавната власт и по-конкретно служителите на Министерството на вътрешните работи. Охранителите са, които ще правораздават на улицата. Те ще са хората, които грижейки се за охраната на обществения ред, ще могат и да предотвратяват инциденти, и да използват оръжие в случай на съпротива. На тяхната лична преценка се предоставя по силата на закон дали да се намесят в закононарушение, кога, при какви обстоятелства, дали да вземат властта във свои ръце, дали да отведат с принуда хора до съответното районно полицейско управление.

На практика със закон ще се даде възможност на кметовете да преценяват дали, кога и най-вече на кого точно да възложат охраната на съответната урбанизирана територия. Тук очевидно ще се създаде корупционен риск. И категорично ще се стигне до засягане на лични права на българските граждани.

Забележете – включително и по време на избори, кметовете с избраните от тях фирми ще са хората, които ще охраняват обществения ред. Това не застрашава ли честността на вота? Ето един въпрос, на който законодателят не е дал решение.

Законодателят дори не е предвидил за частните охранители това ограничение, което съществува за служителите на МВР – да не членуват в политически партия. Фактически частната охрана ще бъде една армия под ръководството на кмета на общината.

Според главния прокурор категорично се касае за противоконституционна, противодържавна дейност. Защото Министерският съвет и МВР са единствените органи на държавата, които имат задължението за осигуряват спокойствието, здравето и живота на българските граждани, и свободното упражняване на правата им.

А равни права ли ще имат двете структури – държавната в лицето на МВР и частната охранителна компания? Това е резонен въпрос, защото в закона няма регламентация за това кой ще има повече правомощия. На практика правата им ще са равни. А е редно държавата на има по-големите права – не да се оставя на оценката на частни субекти, които ще вземат решения, свързани с националната сигурност и ще участват пряко в живота на българските граждани.

Напълно е възможно да стане така, че колкото общини има държавата, толкова отделни охранителни формирования да има у нас. В момента в България има 265 общини, следователно ще се появят 265 самостоятелни владения, които ще разполагат със собствена полиция.

Така държавата ще бъде парцелирана в зависимост от това коя община с колко финансови средства разполага и кой кмет колко ще реши да отдели от тях за охрана.

Още още нещо, зарази което главният прокурор поиска обявяване на противоконституционност на този закон. А именно, че за услугата сигурност” – за да им бъде предоставено общественото спокойствие, българските граждани вече плащат с данъците си – всеки месец, всяка година. Не бива да се допуска те – дори и през бюджета на общината, в която живеят – да бъдат натоварени още веднъж с разноски за услуга която им се дължи от държавата по конституция. И тук отнова ще отбележа, че разпоредбите, които регламентират подобна дейност, са противоконституционни и ще доведат до разпад на държавността.

 

Аргументите на главния прокурор и президента са сходни

Главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Румен Радев в един ден поискаха от Конституционния съд да отмени въвеждането на частна охрана на селата. Нямам информация да са координирани действията им. Инициативата е на главния прокурор, обявихме я в понеделник преди обяд. Около три часа по-късно видях и съобщението на президентската институции. По-важното е, че аргументите на двете институции са сходни и са със загриженост за здравето, живота и правата на българските граждани.

*Авторът е говорител на главния прокурор Сотир Цацаров

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Не кметовете, а крадецо боисов и айдуците му имат нужда от частни армии, защото откраднаха стотици милиарди, дъжат контрабандни канали за десетки милиарди на година, производство и трафик на наркотици. Като падне от власт бойко и айдуците му ще бъдат разкъсани от новите, а те искат с частни армии да си пазят милиардите и аналите. За това е променен законът, а не за да се подобри нещо от обществения живот.

 2. Че ние друга армия нямаме ! Ромите безчинстват, полицията спи, майките ни плачат….

 3. Каква полиция в селата? Имам наследствена къща във Великотърновско, три пъти цитани я обираха. Полицаят е един и то за няколко села.

 4. Таш*к майна! В некои общини ще е само кючек и гюбек 24/7/365. Честито на печелившите! А стадото вече няма да има смисъл и да гласува. Охранителите ще вършат тази черна работа. Ха-ха-ха

 5. Щом са 200 000 хиляди занчи държавата има ресурс да подържа редът и сигурносста но не сика тоест някой иска да има беззаконие. От една страна да може да се каже че националната сигурнсот е застрашена при такъв вариант но това не е така частните фирми имат право сами да си организират охраната друг е въпроса с общините да тук е проблема и то найстина не може държава в държавата. единна полиция в единна държава това е принципа въпреки че и това не е гаранция даже и тук е по опасно . За това принципът е най добре като в швейцария тоест на принципа на старата пра българска армия на местен принцип десетници и стоници с военна подготовка всички местни на ротационе принцип охраняват територията на базата на един общ закон. Хем населението е винаги подготвено хем всеки има пряко участие и контрол каво действителност става и централен орган от който да се извършва контрол и обучение. Това ще замести военното обучение което ще бъде постоянно и ефективно и ще повиши способността за отбрана при нужд,а а крадци ако няма в тази система няма как да виреят дълго от какъвто и тип да са като тези хор ще бъдат въоръжени всеки подобаващо.

 6. А няма ли да е по-евтино и безопасно циганите да бъдат изгонени от България,на крадците да бъдат рязани ръцете а убийците убивани а педофилите скопявани ?

 7. Представете си 265 общини пир население 6,5 млн. Каква огромна и излишна бюрократична машина.
  Поне 50 бр. са излишни !!!!!!
  Охрана само чрез МВР – говорят се какви ли не глупости но – НЯКОЙ ИСКА ДА НАПРАВИ МЕЧЕШКА УСЛУГА на охранителни фирми. За каква охрана става дума като 50/100 са над 70 г. . То безобразия и простоия вървят ръка за ръка

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.