С 1000 т пясъчно-солна смес, 800 т промишлена сол и 100 т химически препарати Търново посреща първия сняг

При тежка зима всяко населено място ще получи допълнително средства за снегопочистване

С 1000 тона пясъчно-солна смес, 800 тона промишлена сол и 100 тона химически препарати ще посрещне първият сняг община Велико Търново, които, според фирмата, отговаряща за снегопочистването, са напълно достатъчни.

Дружеството разполага с 10 снегорина, 8 пясъкоразпрасквача, 2 фадроми, 3 броя 20-тонни самосвала за извозване на сняг, 1 малък снегорин и 1 бобкат.

Информацията беше предоставена и одобрена от Общинския съвет в старата столица в четвъртък. Мирослав Трифонов от Реформаторския блок подчерта, че е доволен от информацията и отправи пожелание в бъдеще да се помисли за екологично съобразни почистващи средства, за да не се замърсява допълнително въздухът с химичните препарати.

Пояснение как се разпределят средствата за снегопочистване по малките населени места поиска Стоян Витанов от БСП. Той остана недоволен от факта, че някои села с по-голяма пътна мрежа ще получат по-малко пари от онези с по-къси улици.

„Всеки кмет организира снегопочистването в даденото населено място с наличната техника. При всяка разходът е различен. Всеки кмет е получил сумата, която е заявил. Общината, разбира се, няма да остави населените места с тези средства при тежка зима, предвидили сме помощ за всеки кмет.” – заяви заместник-кметът проф. Георги Камарашев.

Местният парламент възложи на общинската администрация до 1 декември да извърши проверка на вертикалната и хоризонтална маркировка пред училищата, детските градини и яслите на територията на Общината.

Коментари

Задължително поле