С 12% поскъпнали имотите в София за година

Покачване има и във Варна, Пловдив, Русе и Бургас

Тенденцията остава и през 2017 г.

Имотите в София са поскъпнали с 11,6% в края на 2016 г. спрямо година по-рано, показват данните на Националния статистически институт. Най-голямо е увеличените на цените на старите жилища - с 15,1 на сто. Ръст има и при имотите в другите големи градове, като във Варна поскъпването е с 9,4%, а в Пловдив с 6,7 на сто на годишна база. С 5,7% нарастват цените на жилищата в Русе, а с 2,7 на сто - на тези в Бургас.

През последното тримесечие на 2016 г. спрямо предходното имотите в големите градове у нас са поскъпнали с около 3%, отчита още статистиката. Отново най-голям е ръстът в София - с 3,3 на сто, следван от Варна с 2,9% и Пловдив с 2,7 на сто. Понижение на цените има само в Бургас - с 0,2%. В морската столица най-много са се повишили цените на новопостроените жилища - с 6,4 на сто на тримесечна база, докато при старото строителство увеличението е с близо процент.

Брокерите прогнозират през тази година ръстът на продажбите да е по-значим, отколкото нарастването на цените, което ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.

Коментари

Задължително поле