С 19% поскъпнаха плодовете за година

Инфлацията за юни е отрицателна - минус 0,4%. През месеца най-много са поевтинели картофите - с 14,5%, чушките - с 9,5%, краставиците - с 8,7%, и доматите - с 5,3%

Цените на месото и колбасите са нараснали с над 10%

Бензинът е с 22% по-изгоден

Инфлацията през юни е отрицателна

Цените на плодовете през юни са били с 18,8% по-високи от същия месец на миналата година. С близо 19% е поскъпването на бижутата и часовниците, както и повишението на някои банкови такси, показват данните на НСИ.

През юни сме купували с 10,4% по-скъпо месо и колбаси от същия месец на миналата година. А цените на зеленчуците са били с 9,7% по-високи. Общото поскъпване на храните е със 7,2% за година. Цените в ресторантите и баровете за година са повишени с 5,8%, а фризьорите са вдигнали тарифите си с 6,5%.
Годишната инфлация в края на юни обаче е само 1,6%.

Причината за това е понижаването на цените на много стоки. Но за хората, които харчат повечето си пари само за храна, инфлацията е значително по-голяма. На фона на понижаването на доходите усещането по джоба на хората, че всичко поскъпва е още по-голямо.
Бензинът и дизелът през юни са били с 22% по-евтини от същия месец на миналата година. Цената на газа за бита е с близо 25% по-ниска, а цената за подгряване на водата е намалена с 20%. Застраховките за коли са поевтинели с около 10% за година.

Инфлацията само за месец юни е отрицателна - минус 0,4%.

Коментари

Задължително поле