С 33,6 млн. лева ще ни пазят от хакери

Финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен, че ще се търсят най-модерните методи за защита на личните данни.

Пускат мобилен рентген в “Митници”

Заради пробива в онлайн системата на Националната агенция за приходите (НАП) през лятото, правителството отпуска 33 666 400 лв. за изграждането и управлението на модерна информационна система. Тя ще има функциите на “отказоустойчива, резервирана, производителна, защитена и документирана информационна и комуникационна инфраструктура”. В сумата е включено и доставка на мобилна рентгенова система и текуща издръжка по бюджета на Агенция “Митници”.

При атаката на НАП от хакери в края на юни бяха източени данни на близо 5 млн. българи. Тогава финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ще се търсят най-модерните решения за осигуряване на допълнителна защита на онлайн услугите.

Заради мащабната хакерска атака преди дни бе решено собственикът на “ТАД груп” Иван Тодоров да остане за постоянно в ареста. Точно той получи обвинение за подбудителство за кибертероризъм за атаката срещу НАП, както и за ръководител на престъпна група, в която участници са търговският директор на дружеството Георги Янков и доскорошният служител там Кристиян Бойков.

Коментари

Задължително поле