С 6% повече е консумацията на ток на Коледа в Североизтока

Средно с около 6% повече електроенергия са потребили клиентите на Енерго-Про през празничните дни 24-26 декември 2018 година спрямо същия период на 2017 година. Това показват данните на мрежовото дружество ЕРП Север, което доставя електроенергия на над 1,1 милиона потребители в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич, Разград, Търговище и Шумен, съобщиха от пресцентъра на дружеството. За трите празнични дни на Коледа общото количество консумирана електрическа енергия от клиентите на Енерго-Про в Североизточна България е било близо 57 400 мегаватчаса. През същите дни на 2017 година са били потребени малко над 54 000 мегаватчаса.

За разлика от предходни години, когато обичайно най-високо от трите празнични дни е било потреблението на Бъдни вечер, през 2018 година най-много електроенергия клиентите на Енерго-Про са консумирали на 26 декември. Вероятната причина за това е, че на третия празничен ден средните температури на територията, обслужвана от компанията, са паднали значително спрямо предните два дни.

Разликата от близо 6% повишена консумация на електроенергия през периода 24-26 декември на тази в сравнение с миналата година според експертите на дружеството е заради това, че среднодневните температури през 2018 година по време на празничните дни са били с близо 4 градуса по-ниски от 2017 година. Най-висока процентна разлика в потреблението се наблюдава в област Добрич, където ръстът е близо 20%, а най-ниска – във Варна – под 1%.

В навечерието Новогодишните празници 62 аварийни екипа на ЕРП Север, снабдени с необходимите материали и инструменти, продължават да са в пълна готовност да реагират своевременно при възникване на повреди по електрическите съоръжения в Североизточна България.

Коментари

Задължително поле