С 600 души годишно оредява войската

Няма политическа воля да се прекрати отливът

С около 500-600 души оредяват армейските редици всяка година, научи “Труд”. В тази бройка влизат военните, които се пенсионират по възраст, и подалите рапорти да се уволнят предсрочно. В последната категория най-много са войниците, които напускат казармите, за да търсят по-добре платена работа.

За да е армейският строй поне на нула, толкова трябва да постъпват всяка година. От висшите военните училища обаче излизат около 150 лейтенанти, не стигат и мераклиите за професионални бойци.

“Трябва да инвестираме повече в подготовката на бъдещите военни лидери на България. Съвременното оръжие и технологии не могат да компенсират липсата на хора, защото професионално подготвените офицери, сержанти и войници са в основата на модерната армия, от която България има нужда. В тази сложна обстановка армията продължава да се топи, а все още не намираме необходимата политическа воля и ресурси да се прекрати отливът на хора”, заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на церемонията във Велико Търново по случай 140 г. от началото на военното образование у нас и откриването на първото военно училище.

 

Министър Красимир Каракачанов:

28 години се правят експерименти с армията

„Трудните времена за армията ни са от 28 г., през които се правят експерименти – съкращават се средства, личен състав и не се полага уважение към онези хора, които отдадоха живота си за изграждането на модерни и силни Въоръжени сили", заяви министър Красимир Каракачанов във Велико Търново.

Според него това няма да се промени, ако не започнем да променяме образователната ни система, защото, ако не си възпитан в дух на родолюбие и патриотизъм още в основното училище – да наваксаш това във висшето образование, е късно. Той и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев пристигнаха в Националния военен университет за тържеството по повод 140 г. от създаването на първото военно училище у нас.

Коментари

Задължително поле