Тагарев: Не знаем от къде е дошъл дронът, няма никаква причина да ми искат оставката

Снимка: Булфото
Тодор Тагарев

Няма никаква причина да ми искат оставката, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев преди заседанието на парламентарната комисия по отбрана. "Не ги броя, но средно по 2-3 пъти седмично на мен ми искат оставка", коментира още той.

Тагарев заяви, че на този етап все още не е ясно от къде е дошъл дронът, който заседна на скалите в Тюленово.

"Той може да е паднал във водата и течението да го е извлякло към брега. Може да се се е случило преди часове, може преди дни. Оценката на пръв поглед е, че може да са минали до две седмици откакто е паднал", каза още министърът пред журналисти.

"Не мога да кажа дали хората, обезвредили боеприпаса, са били с потник и цигара, снимката е размазана", коментира той ситуацията, на която станахме свидетели край Тюленово. "Докладвано ми е че са действали по протокол и спазвайки всички мерки за безопасност, дронът е унищожен и няма никаква опасност за хората", обясни още Тагарев.

127 боеприпаса от различен характер са били унищожени от началото на годината, добави той. "Това потвърждава думите ми, че ежеседмично се появяват невзривени боеприпаси", заяви още министърът и обясни, че сутринта не е бил цитиран коректно и в изказването си не е казал, че постоянно се откриват дронове.

"Хипотезата ни е, че дронът е паднал във водата и морското течение го е изхвърлило на брега. Едва ли е бил във водата повече от две седмици. Реагирахме съгласно протоколите, имаме екипи за подобни ситуации, които са разположени в цялата страна, които в извънработно време трябва да са на място до 4 часа. Така е станало в конкретния случай, в 11 часа е бил взривен дрона, няма опасност за гражданите и за околната среда", информира минути по-късно министър Тагарев и депутатите от комисията по отбрана.

На този етап не може да се каже от къде идва дронът, тъй като екипът на място е решил да не отделя боеприпаса от самия дрон. "Смятам, че е било правилното решение. По останките ще се опитаме да открием какъв е произхода на този дрон", каза Тагарев.

"Трайното решение е прекратяване на войната и изтегляне на Русия от войната", така министърът отговори на депутатски питания какво може да се направи, за да няма повече боеприпаси в български води.

От ГЕРБ-СДС попитаха дали лицата, взривили дрона са от Армията, предвид тяхното цивилно облекло. "Не съм гледал, журналисти ми показаха преди малко снимка на човек по потник. Ако си е свършил работата, не е важно дали е по потник или с униформа. Представете си в жега как се слиза по скали със скафандър, за да се извърши подобна операция", категоричен беше Тодор Тагарев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика