Талибаните: Гарантираме пълна безопасност на всички чужденци и посолства в Кабул

Талибаните обещаха да гарантират сигурността на всички чужденци и дипломатически мисии в Кабул, предаде ТАСС. Вчера ислямистките бунтовници превзеха афганистанската столица.

"Ние гарантираме на всички посолства, дипломатически мисии и чуждестранни граждани, намиращи се в Кабул, пълна безопасност. Всички, които се намират в Кабул, трябва да знаят, че нищо не ги заплашва", написа в туитър говорителят на талибаните Забиула Муджахид.

Малко след това той обяви пред афганистанската телевизия "Ариана нюз", че ислямисткото движение контролира цялата столица. Талибаните скоро ще започнат нощно патрулиране в Кабул.

С цел предотвратяване на провокации и обезпечаване на сигурността на жителите на афганистанската столица в града бе въведен вечерен час.

"Войната в Афганистан приключи", каза по-рано Мохамад Наим, говорител на политическото бюро на талибаните, пред катарската телевизия "Ал Джазира". Той отбеляза, че видът и формата на новото управление в Афганистан ще станат ясни в скоро време.

"Постигнахме това, към което се стремяхме, а именно - свободата на нашата страна и независимостта на народа ни", изрази задоволство Наим. Той добави, че талибаните сега виждат плодовете от своите усилия и саможертви през последните 20 години, когато воюваха срещу международните сили начело със Съединените щати.

Коалицията свали режима на талибаните през 2001 г. с аргумента, че е подслонил и осигурил база на Осама бин Ладен - лидера на терористичната мрежа Ал Каида, извършила атентатите на 11 септември същата година.

"Няма да позволим на никого да използва нашите земи, за да взима на прицел когото и да било, и не искаме да навредим на (никого)", даде да се разбере този говорител на талибаните. Той подчерта, че ислямисткото движение няма да се меси в чужди работи и в замяна не иска други да се месят в неговите.

"Не мислим, че чуждестранните сили ще повторят отново своя провалил се опит в Афганистан", прогнозира Наим. Той изрази готовността на талибаните да успокоят безпокойствата на международната общност чрез диалог.

Искаме не да живеем в изолация, а да имаме отношения с международната общност, каза Наим. Той увери, че талибаните спазват правата на жените и малцинствата и свободата на изразяване "в съответствие с шериата".

След като напусна Афганистан президентът Ашраф Гани също призна, че талибаните са спечелили. Така, близо 20 години след свалянето им от власт от водената от Съединените щати международна коалиция, талибанските войски отново влязоха в Кабул и се очаква да обявят Ислямско емирство в Афганистан.
 
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова талибанските бойци и всички страни в конфликта да проявят максимална сдържаност, за да бъдат запазени човешки животи. Редица западни държави евакуират дипломатите от посолствата си в афганистанската столица.
 
Съединените щати са свалили частично знамето на посолството си в Кабул и са преместили почти всички служители от дипломатическата мисия на летището. Това съобщиха от Пентагона и Държавния департамент. Американските военни части са поели контрола върху летището, за да позволят безопасното отпътуване от Афганистан на американския персонал, както и на служителите на техните съюзници, чрез граждански и военни полети, допълват властите във Вашингтон.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание за Афганистан утре сутринта (17 ч. българско време). Генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш ще запознае участниците в срещата с последните развития в тази страна, след като днес талибаните превзеха столицата Кабул.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия