Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Искат такса „водомер” Предстои обсъждане на идеята

Българи в Англия купуват жилища у нас заради Брекзит Брокери им продават по два-три имота наведнъж

Прогнозират по-висок икономически ръст Вдигането на заплатите има най-голяма роля за добрите резултати

Откриха невзривен боеприпас в столичния квартал „Левски“

Ердоган: Турция няма да спре да изкоренява терористичните организации в Сирия

Трима братя са сред пострадалите при катастрофата с диво прасе в Бургаско

Председателят на ВКС плаши колегите си с дисциплинарки, ако не решат правилно делото Полфрийман Лозан Панов си позволи да притиска върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова "максимално да съкратят срока си за произнасяне" за свободата на австралиеца

Привлякоха като обвиняема жената, задържана за убийството в Костенец

Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Книга за Живков изчезна за ден от щандовете

Танго с изтребители Обвиненията към президента в стил Вишински, по публикации, не са добър знак

В петък, миналия, премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел рече: „Купуваме изтребители „Грипен“…Една напред. В неделя, тази, г-н Цветан Цветанов пред журналисти в София каза: „Искаме анкетна комисия как са избрани „Грипен“. Защото президентът Румен Радев предрешил избора…Сега пък една назад. Управляващата партия започна да танцува странно танго с изтребителите, които армията отдавна чака. Всъщност, то е част от фронта, който тя откри срещу държавния глава. Политическите наблюдатели очакваха това да се случи догодина, след като приключи българското председателство на ЕС, за да не се излагаме с домашни скандали, но не познаха. Явно на хората трябва да се предложат зрелища, щом не стига хлябът. Тази новина, поднесена неслучайно през уикенда, дойде след като служителите от МВР обещаха нон-стоп протести, дори и по време на председателството.

В петък, миналия, премиерът Бойко Борисов образно, в негов стил, обясни още как притиснал шведския премиер Льовен, че срещу договора ще искаме много солидни инвестиции в икономиката, като компенсация за тези 1,5 млрд. лв. Защото ни трябват много пари, включително и за мгаистрала „Хемус“, за да не паднат мостовете. А не е нужно да искаме това от шведите, защото те сами го предлагат в офертата. Унгария купи изтребители „Грипен“, както Чехия, и СААБ построи заводи за бяла техника на световно известната марка „Електролукс“. Сега те дават близо 3% от БВП на страната. А между другото офсетна програма, тоест задължение на продавача да инвестира в икономиката на купувача, в договор за доставка на оръжия втора ръка не се предвижда. ГЕРБ обвиниха, че служебният кабинет на президента Румен Радев взел прибързано решение за изтребителите. Бедата на родните политици, държа да подчертая, от всички цветове, е че страдат от синдрома на късата памет. Служебният кабинет само изпълни решения, приети от предишния кабинет на ГЕРБ, за което сега го обвиняват. Ако не беше го направил, пак щеше да е виновен. Затова предлагам малко хапче гинко билоба. На 1.04.2016 г. тогавашното правителство внася в НС решение № 234 на проект за инвестиционен разход за „Придобиване на нов тип боен самолет“. В него черно на бяло са заложени следните срокове: решение на Народното събрание – май 2016 г., избор на изпълнител- септември 2016 г., преговори- ноември 2016 г., подписване на договор/и за самолета и въоръжението- декември 2016 г. Под документа стои подписът на министър-председателя. Знае се кой. На 2 юни с.г. парламентът прие единодушно решението със 129 гласа “за“ на ГЕРБ, ДПС, АБВ, РБ и БДЦ”. Против се изказаха от ”Атака” с анти-НАТО и анти-ЕС риторика. Това са фактите. Недоумявам къде е вината на служебното правителство?

Днес сме 27 юни 2017г. Всеки може да прецени какво от гласуваното от предишния кабинет и парламент е изпълнено.

Нека изясним и следното: класирането не е на служебното правителство, а на междуведомствена комисия от 19 души с председател командирът на ВВС ген. Цанко Стойков. В нея влизат експерти от МО, ВВС, ДАНС, военното разузнаване, министерството на икономиката и т.н. Всички са се подписали единодушно под протокола, без нито един против или с особено мнение. Как им е повлиял президентът- не се разбра? На всеки е опирал пистолет в челото ли? Такива внушения не са ли обидни, заради професионализма на хората? Класирането не е правено по субективна преценка, а по специална методология чрез прилагане на математически модел. Всяка оферта е оценявана по 300 показателя чрез заложена компютърна програма, без човешка намеса.

Цялата драма, която се разиграва, е заради това, че май класирането не съвпадна с нечии очаквания. Дали е така, е доста любопитен въпрос? Ако беше в обратен ред, нямаше да има брифинг, нямаше да има истерии. И всичките съмнения са от медийни публикации. Така навремето, по редакционни статии в „Правда“, Сталинският сатрап, главният прокурор Андрей Вишински, организираше публични процеси, които приключваха с 9 грама олово или „екскурзия“ до Сибир. Уважаемият г-н Цветан Цветанов допусна, че в случая е напълно въможно да има „висша корупционна схема на най-високо политическо ниво“. Нещо като крадецът вика дръжте крадецът, поясни той, за всеки случай, ако не са го разбрали журналистите. Тук трябва да се прекръстя.

Защото шведите не дават рушвети, дори и някой да им поиска. Това е гавра за тях. Няма да е особено приятно, ако посолството им изпрати протестна нота, нали! В международната класация за най-нисък корупционен индекс в бизнеса Скандинавските срани, сред тях и Швеция, са на челно място. И накрая: служебният кабинет нищо не е решил какво да купим. Няма сделка, няма договор. Интересно, какво тогава ще разследва парламентарната анкетната комисия. Той само е подредил офертите по качество, оценени по тези триста показателя. Сегашното правителство не е длъжно да се съобразява с класацията. Негово законно право е да предпочете, който си иска- първия или последния. То си носи отговорност. Но изглежда тук е заровено кучето – класирането не може да послужи за алиби и оправдание при евентуална бъдеща негативна обществена реакция в зависимост от избора.

 

Ами ако комисията разочарова?

Сакралният въпрос е, ако резултатите от парламентарната анкетна комисия не отговорят на очакванията на управляващите, ще бъдат ли обявени публично. Ще последва ли извинение, не към президента. С неделната акция от ГЕРБ показаха, че не го бръснат за нищо. Става дума за извинение към професионалистите от комисията, които разбират от авиация. И не само. Те са убедени, че са си свършили по съвест и в името на националния интерес работата. Но в тази истерична обстановка не смеят открито да излязат с позиция, защото ще падат глави.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Българите трябва ясно да разберат, че няма да имат добър живот и нормална държава, докато свинефермата ГРОБ ги командва !

 2. Уважаеми модератори, с тия отвратителни лепкащи постояно натрапващи се реклами принуждавате читателите и ползвателите Ви да преустановат ползването на електронният вестник. Не се търпи просто…

 3. TOVA SA ŠVEDSKI BOKLUCI, PALNI DARVETA. EEE SLOVAKIJA E V NATO,AMA IMA MIGOVE.

 4. Кой още не е прогледнал и не знае какви -м-а-л-о-у-м-н-и- -д-е-б-и-л-и- и крадливи -о-л-и-г-о-ф-р-е-н-и- са герберите?

 5. След като чехи и унгарци са взели „Грипен“, значи има защо. Чехите произвеждат свои учебно-бойни реактивни самолети L-159, което само по себе си като факт означава, че тази държава има свои много добри специалисти, които могат да преценят правилният баланс между качество и цена. Предполагам че Радев, като пилот непредпазливо е взел отношение по въпроса, без да прецени, че това може да се използва срещу него. Колкото до Даскала по Физическо тоя посредствен апартаментаджия използва неволната грешка на Радев за натиск върху него с цел неутрализиране на президентската институция.

 6. „не са дъбър знак“,“ мгаистрала „Хемус „, „Ще последва ли извинение, не към президента. С неделната акция от ГЕРБ показаха, че не го бръснат за нищо.“ Извинението,уважаеми дами господа самолет не шофира/израз на Б.Б./и живота на пилотите не пази. Бръсненето тепърва ни очаква.Без пяна и вода.На сухо,с тъп бръснач.

 7. Н Е В Е Р О Я Т Н О
  БСП на амбразурата – сталинград – бият президента, видите ли!
  А ИСТИНАТА – СЪВСЕМ ДРУГА:
  От СССР-правоприемника – ПИЗДОСТАН (държавата, която може да произвежда само ПИЗДИ със световно качество!!!) В И Н А Г И са давали ЕДНИ ПАРИ щото бедна българийка НИКОГА да не излиза извън пиздостанските ИНЕРЕСИ (сфера на влияние, според джуджето-император ПУТЮ ПЕРВЪЙ)
  С тези ЗЕЛЕНИ ПАРИ винаги се наемат ПОЛИТИЧЕСКИ ИБРИКЧИИ, които ДА САБОТИРАТ отдалечаването на бедна българийка от ИМПЕРИЯ ПИЗДОСТАН!
  И така – след като ПРИ САМОСТОЯТЕЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ на Царя влязохме в НАТО – дойде времето на ГЕЙ СтаниШЕФ + ГОЦКО да ни покажат, че НАТО, НАТО, ама НЕ ЧАК ТОЛКОВА НАТО!!!
  И така през 2007 г. ПРЪВ заговори за НОВИ САМОЛЕТИ – „президентът“ Гоцко. Пиша го ж КАВИЧКИ защото Гоцко НЕ ГО ПОКАНИХА НИКЪДЕ, освен в казахстан, киргизстан, туркменистан и т.н. станове. А НЕ ГО ПОКАНИХА НИКЪДЕ В ЕВРОПА И САЩ защото той покани Путю в бедна българийка!
  Та Гоцко, разбира се, ВЕДНАГА ПРЕДЛОЖИ новите самолетчета ДА НЕ СА НАТОВСКИ! Нещо повече – предложението му беше – да са ПИЗДОСТАНСКИ (по неговите думи – че к’Во им е на мигчетата, бе!? Я виж как си летят!)
  Но след като му беше „ОБЯСНЕНО“, че с пиздостанското оръжие е приключено веднъж за винаги (и последвал телефонен разговор с ПУТЮ!!!) Гоцко изведнъж „ПРЕДЛОЖИ“ да се закупят самолетчета ОТ НЕУТРАЛНА ДЪРЖАВА! (Може китай, може индия, може бангладеш – само и само ДА НЕ Е НАТОВСКА!!!)
  Ето така Гоцко за пръв път ИЗМИСЛИ „грипените“ защото ШВЕЦИЯ НЕ Е ЧЛЕН НА НАТО!!!
  От там нещата се „завъртяха“ така, че БСП ВИНАГИ Е ЗА „грипените“ (все пак „идеята дойде СЛЕД ТЕЛЕФОНЕН РАЗГОВОР С путю!!!). А ЖСИЧКИ ОСТАНАЛИ са ЗА НАТОВСКИ САМОЛЕТИ.
  Причината за „натовските самолети“ е ЕЛЕМЕНТАРНА:
  По ВРЕМЕ НА ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ натовските държави СА ДЛЪЖНИ ДА ПОМАГАТ С ОРЪЖИЕ И БОЕПРИПАСИ (и с всичко друго), съгласно ДОГОВОРА ЗА НАТО!
  Но НЕЗАВИСИМАТА ДЪРЖАВА по време на военни действия ОБЯВЯВА НЕУТРАЛИТЕТ И СПИРА ДОСТАВКИТЕ на оръжие – в нашия случай „грипените“.
  Т.е. ако се случи нещо лошо – НИЕ ОСТАВАМЕ БЕЗ САМОЛЕТИ И РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ ТЪКМО ПО ВРЕМЕ НА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ!!!
  Ето ТОВА БЕШЕ И ИДЕЯТА НА ПУТЮ (пардон – гоцко) ДА СМЕ БЕЗОРЪЖНИ! Демек НАТО, НАТО, ама не чак толкова НАТО!
  Ха сега да видим КОЙ ОТ БСП Е ВЪОБЩЕ ЗА КАКВОТО И ДА Е НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ???
  Н И К О Й !!!
  Та червеният радев (който само се прави на румен – демек розов!) не е НИЩО ДРУГО ОСВЕН ПИЗДОСТАНСКА ПОДЛОГА, която е готова да УНИЩОЖИ държавата и отбраната ни САМО И САМО ДА СЕ ИЗПЪЛНИ „ИНТЕРЕСА“ НА ПУТЮ!
  А между другото и да получи НЯКОЙ И ДРУГ АПАРТАМЕНТ В ПАРИЖ, както гоцко!
  А още по-мжду другото – СЛЕД КАТО В бедна българийка дойде ВТОРИ ПЪТ путю, поканен ПАК ОТ ЧЕРВЕН ПРЕЗИДЕНТ – познайте В КОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА ЩЕ БЪДЕ ПОКАНЕН червен радев СЛЕД ТОВА!?!?!?
  Сами се сещате, нали!?
  В Н И К О Я !!!
  А това, че путю ще дойде В РАЗГАРА НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС и от ЧЕРВЕНА БЪЛГАРСКА СТРАНА официално ще бъде поставен въпроса за ОТМЯНА НА САНКЦИИТЕ срещу ПИЗДОСТАН и след това бедна българийка ще остане ИЗОЛИРАНА (за да не казвам ИЗОСТАВЕНА) – в това НЯКОЙ СЪМНЯВА ЛИ СЕ ???

  1. Мда-а-а-а, този „путараш“ наистина е жалка миризлива „путаретка“.

  2. нямаш ли пари да си купиш хапчетата, нещастнико беден?

 8. Слeд пaдaнeтo на Бepлинckaтa cтeнa aмepиkaнцитe нaтoвapвaт няkoлko изтpeбитeля МИГ-29 на ВВС на бивaтa ГДР и ги oтнacят в СAЩ за пoдpoбнo пpoyчвaнe. Единият от тecтoвeтe е трeниpoвъчeн въздyшeн бoй с aнaлогични aмepиkанckи caмoлeти. Амepиkaнckият гeнepaлитeт изпада в yжac след тecтoвeтe, защото МИГ-29 cпeчeлвaт 49 и гyбят caмo eдин въздyшeн бой с F-15 и F-16 !!!!! Да, губят САМО ЕДИН ОТ ПЕТДЕСЕТ ВЪЗДУШНИ БОЯ!!! Нашите „бeзyмнo cмeли и yмни yпpaвлявaщи“ вместо да ремонтират и модернизират тези великолепни машини, ги изxвъpлиxа на боkлyка и сега водят битки пoмeеждy си кой да грабне „кoмиcиoнkaта“ !!

  1. Това приказката от хиляда и втората нощ ли е? И да е истина е било преди 20 години. Днес никой не купува руски самолети. Що ли?

   1. отчасти и щот кат дойде клинтън, боко отива и и облизва задника.
    панимайш?

 9. В световната преса са отдавна известни обвинения съм СААБ за корупция. Дали точно в България, една от най-корумпираните държави в Европа всичко е било законно? Не ми се вярва.

  1. че то и германия е известна с корупция, лъжа и поставяне на взрив пред сгради на оон, ама боко ходи да лиже задника на меркел.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.