Борисов обсъди двустранните отношения с премиера на Кабо Верде

Делян Пеевски пред в. “Телеграф”: Войната между Прокопиев и Цветан Василев бе за сърцето на Костов

Безплатни профилактични прегледи в общинските болници в София

5-ма фенове остават в ареста след инцидентите вчера в София

Летище София се похвали с близо половин милион пътници за месец

Моравецки и Нетаняху ще потушават напрежението след скандала по повод Холокоста

Кристиан Вигенин: В Македония видяхме промяна на отношението към България Визитата на президента Радев бе изключително успешна, каза депутатът

Димитър Маргаритов, КЗП: Сайтове за продажба на автомобилни гуми спестяват задължителна информация

Алпинист-ветеран: Младите подценяват опасностите в планината

Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция е успех за българското председателство

САЩ обмислят нови санкции срещу руски официални лица

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: Няма да подам оставка

Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Започва Великият пост

Таско Ерменков: Съществуват документи, според които Десислава Танева е злоупотребила със служебното си положение

Таско Ерменков Снимка: Архив

„Съществуват документи, даващи основания да се счита, че бившият министър на земеделието и храните в кабинета „Борисов-2“ Десислава Танева е злоупотребила със служебното си положение. Тя е обявила, чрез пряко договаряне, поръчка на стойност 385 000 лв. без ДДС за изработка на проект на „Кодекс за поземлените отношения“.

За това сигнализира Таско Ерменков, водач на листата на „БСП за България“ в Сливен. Той уточни, че според документите е подписан договор с нереален срок за изпълнение – четири работни дни. „Договорът е подписан на 9 ноември 2016 година, а Кодексът е трябвало да бъде предаден на 15 ноември“, каза още той, цитиран от пресцентъра на партията.

Ерменков подчерта и че нереалността на срока за изпълнение се доказва с последващото подписване на още два анекса. „Първият удължава срока с още два месеца – до 15 януари 2017 година. След като и тогава документът не е подготвен, едва на 25 януари, 10 дни след изтичане на срока на първия анекс, се подписва втори. С него срокът се удължава с още четири месеца и четири дни – до 19 май 2017“, каза още водачът на листата на „БСП за България“ в Сливен.

Ерменков е на мнение, че бившият министър на земеделието Десислава Танева е била наясно още при подписването на първоначалния договор, че срокът за изпълнение е нереален и няма да бъде спазен. „Доказателство за това е, че Комисията, която трябва да следи за изпълнението на договора, е назначена едва след подписването на втория анекс и в последния ден от управлението на кабинета в оставка“, допълни той.

Водачът на листата на левицата в Смолян поиска Десислава Танева да отговори на няколко въпроса: Какво е наложило сключването на този договор с адвокатска кантора, а не е бил използван капацитетът на министерството на земеделието и горите? Защо възлагането на изработването на проекта на този кодекс е било възложено чрез пряко договаряне? Дали това не е опит предварително определена фирма да получи тази поръчка?

„Ако все пак Десислава Танева е била убедена, че договорът може да бъде изпълнен за четири работни дни, приложени ли са след 15 ноември 2016 година предвидените санкции за забавено изпълнение в размер на 0.5% от стойността на поръчката за ден забава. Това са 1 925 лв. дневно. Защо в случая Десислава Танева не е приложила закона и клаузите в договора?“, продължи с въпросите Ерменков. Според него е редно е бившият министър да отговори на поставените въпроси и подчерта, че сигнал по случая ще бъде внесен в прокуратурата.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.