Руски сайт печели на гърба на болно българче

Шефът на КЗП: Не винаги офертите за почивки са толкова действителни и красиви, колкото изглеждат, нужна е проверка

Отбелязваме деня на Света Злата Мъгленска

Чистка и по-високи заплати в школите

Очаква ни лятно време през почивните дни До края на октомври температурите ще са по-високи от обичайните, каза синоптикът Анастасия Стойчева

Прощаваме се с Милчо Левиев

Полицията в Бразилия уби трима престъпници след зрелищен обир на летище

Трус от 5,7 по Рихтер разлюля Аляска

Слънчево и топло време днес

Четвърта вечер на безредици в Каталуния, за днес е насрочена обща стачка (ВИДЕО)

САЩ налагат мита на европейски стоки за 7,5 милиарда долара

Страните от ЕС не успяха да се договорят за начало на преговори със Скопие и Тирана

Какви територии искаше Гърция от България през 1946 г. На Парижката мирна конференция съседите ни претендираха за наша територия с площ от 10 000 кв. км с население над 400 000 души

Дневен хороскоп на Алена за петък, 18.10.2019

Таско Ерменков: Съществуват документи, според които Десислава Танева е злоупотребила със служебното си положение

Таско Ерменков

„Съществуват документи, даващи основания да се счита, че бившият министър на земеделието и храните в кабинета „Борисов-2“ Десислава Танева е злоупотребила със служебното си положение. Тя е обявила, чрез пряко договаряне, поръчка на стойност 385 000 лв. без ДДС за изработка на проект на „Кодекс за поземлените отношения“.

За това сигнализира Таско Ерменков, водач на листата на „БСП за България“ в Сливен. Той уточни, че според документите е подписан договор с нереален срок за изпълнение – четири работни дни. „Договорът е подписан на 9 ноември 2016 година, а Кодексът е трябвало да бъде предаден на 15 ноември“, каза още той, цитиран от пресцентъра на партията.

Ерменков подчерта и че нереалността на срока за изпълнение се доказва с последващото подписване на още два анекса. „Първият удължава срока с още два месеца – до 15 януари 2017 година. След като и тогава документът не е подготвен, едва на 25 януари, 10 дни след изтичане на срока на първия анекс, се подписва втори. С него срокът се удължава с още четири месеца и четири дни – до 19 май 2017“, каза още водачът на листата на „БСП за България“ в Сливен.

Ерменков е на мнение, че бившият министър на земеделието Десислава Танева е била наясно още при подписването на първоначалния договор, че срокът за изпълнение е нереален и няма да бъде спазен. „Доказателство за това е, че Комисията, която трябва да следи за изпълнението на договора, е назначена едва след подписването на втория анекс и в последния ден от управлението на кабинета в оставка“, допълни той.

Водачът на листата на левицата в Смолян поиска Десислава Танева да отговори на няколко въпроса: Какво е наложило сключването на този договор с адвокатска кантора, а не е бил използван капацитетът на министерството на земеделието и горите? Защо възлагането на изработването на проекта на този кодекс е било възложено чрез пряко договаряне? Дали това не е опит предварително определена фирма да получи тази поръчка?

„Ако все пак Десислава Танева е била убедена, че договорът може да бъде изпълнен за четири работни дни, приложени ли са след 15 ноември 2016 година предвидените санкции за забавено изпълнение в размер на 0.5% от стойността на поръчката за ден забава. Това са 1 925 лв. дневно. Защо в случая Десислава Танева не е приложила закона и клаузите в договора?“, продължи с въпросите Ерменков. Според него е редно е бившият министър да отговори на поставените въпроси и подчерта, че сигнал по случая ще бъде внесен в прокуратурата.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.