Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе в поликлиниката в Петрич

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

БНБ пуска нова банкнота от 50 лева с нови защитни елементи Влиза в обращение от 1 ноември тази година

Вицепрезидентът Йотова: Ролята на Съда в Страсбург е динамична и продължава да нараства

Две вокални кралици на сцената на зала България

Та това е лифт, не ТЕЦ на въглища Логиката на либералната постдемокрация и опазването на околната среда нещо е сбъркана

Може ли някой да ми обясни логиката на следната, чисто теоретична ситуация. Хората, живеещи в малко планинско градче, да речем в България, искат да си построят да речем лифт. Не гигаватова германска електроцентрала на въглища, които внася от Америка, а лифт. Може да е германски, може и да е австрийски лифтът. Но си е лифт – не може да замърсява нито въздуха, нито водата или природата, както да речем би могла да ги замърси някоя германска гигаватова централа на въглища.

Обаче, изведнъж се появява една малка група хора, дошли от различни краища на България да живеят в и около центъра на София. Те, заедно с техни приятелки, живеещи да речем в Брюксел, Берлин или някой друг германски град, не само не живеят в нашето малко планинско градче, но и нямат никакво намерение да живеят някога там. Препитават се да речем с грантове или с еврофондове, вместо да речем с планински туризъм. Та новопоявилите се столичани и да речем страсбуржани, започват да настояват, че хората, които от векове си живеят в малкото планинско градче, не могат и нямат право да си строят там нито лифт, нито нищо. Не можело, защото групата столичани, заедно с приятелки и роднини били казали, че мястото, където живеят нашите кореняци, желаещите да си построят лифт, било национално и международно богатство, и никой местен не може нито да го пипа, да прави там нищо без тяхно височайшо разрешение.
Правилно ли съм разбрал логиката на либералната постдемокрация и опазването на околната среда, или някъде нещо е сбъркано?!?

*Авторът е председател на Европейския институт за стратегии и анализи, бивш зам.министър на финансите. Мнението е публикувано в личния му профил във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. бийте тази „евро-атлантическа сган“ докато смени пола и самосъзнанието си…!

 2. Много правилна статия… но сега ще налазят евроатлантическите отрепки прегърнали пещерния комунизъм на бащите си да ни обясняват че черното е бяло…

 3. Има и нещо…..нелогично. От повече от десетина години в Банско се развива ски туризъм и се явява ТАМ някаква си „зелена талибанка“ от Германия, да ни убеждава, че Пирин не е за такъв спорт,а ………. …в района на Кресна не трябвало да се строи магистрала. Всичко така комично, ако не ТРАГИЧНО.

 4. Пълни глупости, лифта и пистите ги искат Цеко Минеф, Пеефски и Боко, а не жителите на Банско. Същите са платили на тоя малоумник да пише „статия“. А малката група хора в София наброява 10 000 души, за ужас на мутро-олигархията.

 5. ТОЧНО В ДЕСЯТКАТА ! НАПИСАНОТО Е СТОПРОЦЕНТОВА ИСТИНА И ТЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБОРЕНА !!! ВСЪЩНОСТ МОЖЕ ,НО С КРЯСЪЦИ , НАПЕЧАТАНИ НЕИСТИНИ И ВИКОВЕ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ НА ВЛАСТА .НАПРАВО БУТАФОРИЯ , ОТ КОЯТО НЯКОИ ЗАГЛАЖДАТ КОСЪМА ЗА СМЕТКА НА МРЪЗНЕЩИТЕ ПО УЛИЦИ И ПЛОЩАДИ “ ЕКОАКТИВИСТИ “

  ВСИЧКИ КОИТО ГОРДО НОСЯТ ИМЕТО ДЖО МОГАТ ДА СА ДОВОЛНИ ОТ НАПИСАНОТО ОТ СПЕЦИАЛИСТА , ПОДПИСАЛ СЕ С ТОВА ИМЕ .БРАВОС , ДЖО……..

 6. ТОЧНО В ДЕСЯТКАТА ! НАПИСАНОТО Е СТОПРОЦЕНТОВА ИСТИНА И ТЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБОРЕНА !!! ВСЪЩНОСТ МОЖЕ ,НО С КРЯСЪЦИ , НАПЕЧАТАНИ НЕИСТИНИ И ВИКОВЕ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ НА ВЛАСТА .НАПРАВО БУТАФОРИЯ , ОТ КОЯТО НЯКОИ ЗАГЛАЖДАТ КОСЪМА ЗА СМЕТКА НА МРЪЗНЕЩИТЕ ПО УЛИЦИ И ПЛОЩАДИ “ ЕКОАКТИВИСТИ “

  ВСИЧКИ КОИТО ГОРДО НОСЯТ ИМЕТО ДЖО МОГАТ ДА СА ДОВОЛНИ ОТ НАПИСАНОТО ОТ СПЕЦИАЛИСТА , ПОДПИСАЛ СЕ С ТОВА ИМЕ .БРАВОС , ДЖО……..
  АЛО ,ГОСПОДА ОТ ТРУД , КАКВО ВИ ПРИТЕСНЯВА ОТ НАПИСАНОТО ОТ МЕН ?……ЦЕНЗУРКА ,А …..?

 7. ТРУД , МЕРСИ , ТЕНКЮ , СПСИБО , ХВАЛА , ЧОК ТЕШИКЮР , ДАНКЕ , МЕРСИ БОКУ ,ГРАЦИЕ И ПРОЧИЕ БЛАГОДАРНОСТИ .
  ТРЯБВА И АЗ ДА ПИЩА БИСЕРИ С ПЕРОТО НА ВЕЛИМИР И ПОДОБНИ И ТОГАВА ДА СЪМ СИГУРЕН ЧЕ ЩЕ ИМА МЯСТО И ЗА МЕН ПОД СЛЪНЦЕТО .

 8. БФС…..не е нужно да се жалваш и да плачеш, ти достатъчно бисери си изръсил в своите коментари….три подред……колко ти плащат за да ТРОЛИШ? Статията на Лингорски не в десятката, а реалност от която платени клакьори си ПЪЛНЯТ ГУШКИТЕ, …..ЗА да пречат на обикновенните хорица да живнат.

 9. Автора! Дебела тояга за зелените продажници!

 10. Обаче, изведнъж се появяват малка група псевдоучени и псевдоикономисти, световно и местно неизвестни. Те заедно с техни приятелки наричащи се журналисти , а на практика платени пачаври превземат медии със скодоумните си разсъждения.
  Разбрал бил Илийката , че Пирин е природен парк, ама не разбрал защо не трябва да се строи в него … Еми на толко ти е способна едната молекула в главата ти блуждаеща в нищото. За да разбираш нещо трябва мозък а не първични инстинкти.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.