Теглото влияе на продължителността на живота

Увеличаването на теглото не е приятно и често пъти води до здравословни проблеми, включително диабет, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. То е особено характерно за зимните месеци, а и предвид пандемията и по-малкото движение, може да се окаже проблем. 

Често хората се мотивират да свалят килограми, когато предстоят летните месеци и поради желанието си да се покажат по бански. Други добри причини са стремежът да се харесаш на другия пол и по-добро здравословно състояние. Учените откриват още една добра причина да отслабнете, тъй като теглото може да окаже влияние и на продължителността на живота.

Ново проучване показва, че хората, чието тегло е в рамките на здравословните граници в началото на зрялата възраст и след това постепенно се увеличава, без да се стига до затлъстяване – живеят по-дълго от другите. При възрастните, които попадат в тази категория се наблюдава по-нисък риск от смъртност отколкото при тези, които поддържат теглото си в нормални граници през целия си живот. Хората, при които се наблюдава затлъстяване в ранна зряла възраст и които продължават да наддават с напредване на възрастта, показват по-лоши показатели и се отбелязва по-висока смъртност. Изследването е публикувано в Annals of Epidemiology.

За целта на проучването са анализирани данни в медицинска база от три поколения за периода от 1948 г. до 2011 г. Те включват около 4000 човека с възраст между 31 и 80 години. Взети са предвид различни фактори, за които е известно, че оказват влияние върху смъртността, като тютюнопушене, образование и пол. 

Основният извод на учените е, че хората, които навлизат в началото на зрялата възраст с нормално тегло и натрупват по-малко килограми през целия живот, като са с наднормено тегло в по-късна възраст, може до голяма степен да увеличи вероятността за оцеляване. Установява се също, че второто поколение обичайно развива затлъстяване в по-ранна възраст от своите родители. 

Хубавото е, че се отчита приноса на напредъка в медицината. Така че днес хората със затлъстяване имат по-добър шанс за оцеляване, отколкото тези от преди десетилетия. Потвърждава се схващането, че изпадането в едната или другата крайност, не е добър вариант. По-добре да се похапва умерено, дори с възрастта да се надвиши теглото, стига да се избегне затлъстяване.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл