Теменужка Петкова: Не е вярно, че отработеното ядрено гориво през последните 2-3 години се трупа на площадката на АЕЦ „Козлодуй”

Не е вярно, че отработеното ядрено гориво през последните 2-3 години се трупа на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Това заяви пред БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на запитване от евродепутата Светослав Малинов.

Темата, свързана с отработеното ядрено гориво, представлява част от нашата национална сигурност и всяка една интерпретация е меко казано нежелателна и опасна, заяви министърът.

България има договор, горивото се извозва на определена периодичност, имаме договор с Русия, това не е тайна, и спазваме всички изисквания на ЕС.

Тази периодичност е такава, каквато налага спецификата на самото извозване на отработеното ядрено гориво, допълни енергийният министър.

Българските граждани трябва да бъдат абсолютно спокойни, категорична беше Теменужка Петкова.

„България повече от 40 години успешно управлява своята атомна централа, тя е една от най-сигурните в Европа, издържали сме най-високите стрес тестове и сме за пример пред останалите ядрени държави по отношение на това как се справяме и с отработеното ядрено гориво, и с управлението на нашата централа”, каза Теменужка Петкова.

Коментари

Задължително поле