Теодора Димова: Писателят трябва да има интуиция за посоките, в които върви обществото

Снимка: Булфото

"Уроците, които научихме за тези 30 години са, че за свободата трябва да се борим на всяко ниво, всеки ден. Това е борбата с изкушенията, всеки от нас подлежи на изкушение. Ние сме слаби и първоначалният грях, в една или друга форма, е във всеки от нас", каза пред БНР писателката Теодора Димова.

Днес тя ще представи новия си роман - "Не ви познавам", своеобразно продължение на "Поразените". Картината ще стане много по-дълбока, ако читателят първо е прочел "Поразените", уточни Димова.

По думите ѝ "общото е в сюжета, в това как миналото, което е неизговорено, което е останало в тайна, което тлее в нас, пуска пипалата си".

Романът е писан през последните 3 години, от началото на пандемията. Да се пише за тези събития, в които всеки един от нас е част, е било предизвикателство и изключително интересно, защото е прието, че литературата трябва да се отдръпва от злободневието, обясни авторката.

Книгата засяга темата за отношенията между твореца и властта.

"Не знаех, че ще се окаже, че пиша и за бъдещия ден. Не знаех, че тази драма, която се развива между един творец и властта, ще започнем да я гледаме на живо в лицето на Сашо Морфов и директора на Народния театър. Но писателят трябва да има интуиции за посоката, в която едно общество върви", каза тя.

"Да се пише и актуален коментар, и да се правят тези обобщения на романно ниво е еднакво мъчително. Това е пипане на въглените с голи ръце, но за това сме призвани, затова сме служители на словото", каза Димова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура