Тереза Мей: Ако сделката не бъде одобрена тази вечер, Брекзит ще бъде загубен

Снимка: Архив

Британската премиерка Тереза Мей направи последен опит да спаси нейната сделка за Брекзит преди важното гласуване тази вечер в Камарата на общините. Засилват се обаче очакванията, че тя може отново да претърпи загуба, тъй като все още голям брой депутатите не смятат за достатъчни правно обвързващите промени в нейната сделка, засягащи най-вече „предпазния механизъм“ за ирландската граница.

С пресипнал глас след късните преговори в Страсбург Тереза Мей се изправи днес пред депутатите на фона на не особено обнадеждаващата картина преди вота и се почувства задължена да ги предупреди: „Опасността за тези от нас, които искаме да изпълним желанието на гласувалите хора е, че ако сделката не бъде одобрена тази вечер, Брекзит ще бъде загубен“.

Преди това правният съветник на правителството сър Джофри Кокс обяви, че рискът Обединеното кралство да остане обвързано с правилата на ЕС след Брекзит остава непроменен, въпреки последните развития по сделката на премиерката. Северноирландските юнионисти (ДЮП), които осигуряват парламентарното й мнозинство, заявиха, че няма да подкрепят сделката, а това е лоша новина за премиера. Ако Тереза Мей загуби вота тази вечер, утре ще последва ново гласуване дали Обединеното кралство да излезе от ЕС без сделка. Но ако го спечели, страната ще излезе със сделка на 29 март.

Коментари

Задължително поле