Тиери Бретон: „Спутник V“ може да има в ЕС най-рано в края на годината

Ако получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), руската ваксина срещу COVID-19 – „Спутник V“, може да бъде достъпна в Общността не по-рано от края на текущата година. Това съобщи в интервю за френския национален ежедневник "Le Figaro"  европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон.

„Не мисля, че необходимият брой дози „Спутник V“ ще бъде на разположение на Европа до края на 2021 г.“, подчерта Бретон, който координира политиката на Комисията в областта на ваксинацията. Регулаторът на ЕС, според Бретон, „трябва да проучи руското досие в следващите седмици“. 

Според еврокомисаря в документите за ваксината „все още липсват данни, така че процесът на оценка може да отнеме повече време. След това ще бъде необходимо да се намерят производствени мощности. Русия търси партньори в Европа, но сега те участват в производството на вече одобрени ваксини“.

Бретон каза, че „се планира 70% от възрастното население в Европа да бъде ваксинирано в до средата на юли. Що се отнася до ваксинацията, ние искаме да дадем приоритет на европейците, като същевременно изпълняваме нашата мисия на солидарност, като доставяме ваксини за останалия свят“, поясни европейският комисар.

В момента в ЕС се използват четири ваксини: "Пфайзер", "Моденра" и "АстраЗенека", за която редица държави от ЕС са наложили ограничения за употреба поради опасни странични ефекти, и "Джонсън & Джонсън", които замразиха пратките за ЕС на 13 април поради подозренията, че ваксината има опасни странични ефекти.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа