Тимерманс иска ляв съюз в ЕП

В последния голям дебат преди вота за ЕП участваха 6-ма кандидати за шеф на ЕК - Ян Захрадил, Нико Куе, Ска Келер, Маргрете Вестагер, Франс Тимерманс и Манфред Вебер (от ляво на дясно).

Кани Зелените, крайнолевите и либералите на Макрон

Предложение за минимална заплата в целия ЕС

Франс Тимерманс - кандидатът на европейските социалисти за шеф на Еврокомисията, използва последния голям тв дебат с колегите си претенденти за поста, за да даде заявка за бъдещ ляв съюз в Европарламента, който да сложи край на доминацията на десницата ЕНП върху ключовите постове в ЕС, пише „Политико“.

Тимерманс протегна ръка към Зелените, крайнолевите и дори към либерално-центристките сили, които се очаква да сформира френският президент Еманюел Макрон, изразявайки идея за широк алианс.

Прогнозите на социолозите показват, че социалистите, Зелените и крайнолевите ще имат около 250 места в ЕП, които не са достатъчни за управляващо мнозинство (виж графиката). Но са повече от прогнозираните 219 места за ЕНП и техните консервативни съюзници. А това би могло

да оправдае евентуално искане на Тимерманс левицата първа да започне преговори за бъдещо управление на ЕС.

В дебата късно в сряда в Брюксел освен Тимерманс участваха Манфред Вебер - кандидат на ЕНП, Маргрете Вестагер от либералите, Ска Келер от Зелените, Ян Захрадил (консерватори и реформисти) и Нико Куе от крайната левица.

Вебер бе основна мишена на събеседниците, като бе принуден да балансира между защита на свършеното досега от неговата управляваща партия и между обещанията за обновяване на ЕС и отварянето на нова глава.

Най-остър в критиките си към Вебер бе Тимерманс, който заклейми политиката на икономии на десните. И излезе с идеята големите компании да плащат повече данъци и за въвеждането на минимална работна заплата в ЕС, която да е 65% от средната.

Коментари

Задължително поле