Тирове разбиват асфалта през Искърското дефиле

Тежките камиони и засиления трафик съсипват и новоремонтирания път през дефилето, в който са инвестирани 23 милиона лева. По асфалта се появиха пропадания и дупки, съобщава БНТ. Най-критичен е участъкът в село Ребърково, където пътят се пропука, заради вибрациите на моста, който не е предвиден за толкова тежък трафик. Местните обаче смятат, че не са виновни само ТИР-овете, а и качеството на ремонта.

Пет са тунелите на територията на Врачанска област по второкласния път за София през Искърското дефиле. Заради инцидента на магистрала "Хемус" близо седмица вече движението е отклонено по този обходен маршрут, което отново постави на дневен ред състоянието на тунелите по него.

Тунелите през Искърското дефиле се строени преди 64 години. Заради липсата на хидроизолация в тях през зимата се образуват големи ледени висулки, които застрашават живота на пътниците, а бетонът се пука и пада. Преди 2 години тунелите бяха основно ремонтирани.

"След ремонта не мога да кажа, че са в отлично състояние, но са в много добро. Няма ги висулките, няма я водата, което обливаше сводовете и мога да кажа, че вече спокойно можем да се движим през тях", коментира кмет на с. Люти брод Иван Коцев пред БНТ.

Направеният ремонт включва увеличаване на габарита на тунелите, бетонна облицовка на свода и хидроизалация. Появили са се обаче първите пукнатини между каменната зидария и новия изолиращ слой, информира БНТ.

Пътуващите по обходния маршрут са застрашени и от падащите камъни от скалите, които периодично затрудняват движението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България