Тирове разбиват асфалта през Искърското дефиле

Снимка: Фейсбук

Тежките камиони и засиления трафик съсипват и новоремонтирания път през дефилето, в който са инвестирани 23 милиона лева. По асфалта се появиха пропадания и дупки, съобщава БНТ. Най-критичен е участъкът в село Ребърково, където пътят се пропука, заради вибрациите на моста, който не е предвиден за толкова тежък трафик. Местните обаче смятат, че не са виновни само ТИР-овете, а и качеството на ремонта.

Пет са тунелите на територията на Врачанска област по второкласния път за София през Искърското дефиле. Заради инцидента на магистрала „Хемус“ близо седмица вече движението е отклонено по този обходен маршрут, което отново постави на дневен ред състоянието на тунелите по него.

Тунелите през Искърското дефиле се строени преди 64 години. Заради липсата на хидроизолация в тях през зимата се образуват големи ледени висулки, които застрашават живота на пътниците, а бетонът се пука и пада. Преди 2 години тунелите бяха основно ремонтирани.

„След ремонта не мога да кажа, че са в отлично състояние, но са в много добро. Няма ги висулките, няма я водата, което обливаше сводовете и мога да кажа, че вече спокойно можем да се движим през тях“, коментира кмет на с. Люти брод Иван Коцев пред БНТ.

Направеният ремонт включва увеличаване на габарита на тунелите, бетонна облицовка на свода и хидроизалация. Появили са се обаче първите пукнатини между каменната зидария и новия изолиращ слой, информира БНТ.

Пътуващите по обходния маршрут са застрашени и от падащите камъни от скалите, които периодично затрудняват движението.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. не само ТИР – овете и Станишев и Орешарски са виновни дето разбиват на Бойко магистралите

  2. Дупки и лунен пейзаж, а ремонтът е от преди 2-3 години. „Качество“ от ГЕРБ. Чалга-простакът от БанкИ може и да изкара още половин-един мандат, но краят му се вижда. А когато тлъстият тъпунгер и калинките му се разкарат от властта, България ще започне да диша по-свободно.

  3. в Гърция нс мсгистралата от Солун за Игуменица според статистика на ден в едната посока минават около 3000 тира отделно другите превозни средства платена е и няма дупки дори и да падне сняг се чисти веднага забавяне не повече от 15 минути а у нас плащаме луди пари за такси винетки гражданска и вечно дупки и непочистено къде точно са парите все не стигнали за ремонт и почистване явно има много хора на тази хранилка и за пътищата не остава

Отговорете