„Тиха нощ“ се пее вече 200 години

Свещеник напис­ва текста, а учител - музиката

Развален църковен орган е „виновник” за създаването й

Едва ли някой от нас може да си представи Коледа без “Тиха нощ”. Едва ли обаче повечето от нас знаят, че песента тази година чества 200-годишен юбилей.

За първи път тя прозвучава в нощта на Рождество Христово преди два века. А виновник за създаването й е един развален църковен орган. Както и един загрижен за паството си свещеник - Йозеф Мор.

В навечерието на Коледа през 1818 г. отецът от църквата “Свети Николай” в Оберндорф - градче край Залцбург, Австрия, бил изправен пред опасността на най-светлия християнски празник в храма му да цари тишина, тъй като органът бил повреден от наводнение. Но нямало време да бъде поправен за тържествата.

Две години по-рано Мор бил написал стихове, посветени на Рождество Христово. Които решил да превърне в песен, но му трябвала мелодия. За написването й поканил учителя и органист Франц Грубер, който освен това свирел на китара. В кратки срокове Грубер композира музиката и двамата изпълняват “Тиха нощ” пред вярващите в Оберндорф на 24 декември 1818 г.

Песента силно трогва Карл Маурахер - майстор на органи, който отговарял и за поддръжката на този в “Свети Николай” в Оберндорф. След коледната премиера на “Тиха нощ” преди два века той отнася нотите със себе си в долината Цилертал, където живеел. Там песента става популярна, а по-късно пътуващи певчески фамилии я пренасят в германски земи и нататък в Европа.

“Тиха нощ” трупа слава, но Йозеф Мор за дълги години е забравен като неин автор, тъй като оригиналният му ръкопис с текста е изгубен. Открит е чак през 1995 г., когато учени го изследват и датират, потвърждавайки, че свещеникът е авторът на стиховете.

58_100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл