Полицаи открили 5 кашона фойерверки и 10 димки на стадиона преди мача Арда-ЦСКА

Над 12 000 са имениците на Никулден във Варна

Убиец на фелдшера от Орешник остава в ареста

Русия и Турция ще подпишат договор за доставка на още ракети С-400 през 2020 г.

Каракачанов: Добри отношения с Русия, но не да бъдем третирани като малките деца на Балканите Морският център на НАТО ще бъде в Пункта за базиране -Варна, съобщи вицепремиерът

Д-р Светлана Поченкова: От болен бъбрек може да се куца Световно признатият остеопат поставя диагнози и лекува само с ръце

Георги Пройнов е изгоненият дипломат от посолството ни в Москва

Нападение срещу американска военна база в Сирия

Корнелия Нинова: Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие – Стоянка Мутафова

Съдят шофьор за смъртта на пешеходка Жената била прегазена от камион, починала 10 дни след инцидента

Свищов подменя уличното осветление с енергийно ефективно Финансирането в размер на 8,2 млн. евро е по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност"

Всеки четвърти българин никога не е ползвал интернет 75.1% от домакинствата имат достъп до мрежата в домовете си

Безплатен курбан от пет вида риба и вино През 2020-та в града ще се родят повече момчета

Хулиган плаща 3 000 лв. обезщетение на полицай

МВР хвана 1330 шофьори, паркирали на места за хора с увреждания

Тодор Чобанов: Десетки знакови сгради в центъра на столицата са реставрирани Анулирането на сделката за „Царските конюшни” е много добра новина, каза зам.-кметът на София

Столичният образователен зам.-кмет доц. д-р Тодор Чобанов.

Като експерт съм доволен, че съдът обяви сделката за „Царските конюшни” за нищожна. Това е една много добра новина, защото земята под знаковия обект се връща на държавата. Там й е мястото – това е добро решение, което ще има положителни последствия за цялостното решаване на проблема за съдбата на обекта. Това заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов по БТВ.

Сред мотивите за решението на Софийския градски съд е, че цената от 658 хил. лева, за която са продадени трите терена, е в пъти под пазарната.

„Логично е на следващите инстанции да се потвърди това решение, защото това си беше една скандална продажба, която е в разрез с обществения интерес”, добави Чобанов.

По думите му има идея теренът, заедно с прилежащите сгради, да мине към Министерството на културата, а след това да се пристъпи към ремонт и реставрация на обекта.

Това според Чобанов е важно да се случи в името на огромната историческа стойност на конюшните: „Малко хора знаят, че Националната служба за охрана е създадена именно от Батемберг, заедно със строежа на тези конюшни. Това е било едно от нейните седалища. Това е сграда с особена историчност и значение, така че тук въобще не става дума за нейните тухли, мазилки и за физическата й тъкан. Става дума за нейната огромна историческа стойност”.

Десетки са знаковите сгради в центъра на столицата, които са реставрирани, а от около 800 къщи само 40-ина са с някакви сериозни проблем, каза още зам.-кметът на София.

По думите му Общината не се е отказала да закупи къщата на Яворов. „Имаме твърда воля да придобием обекта и заедно с Националния литературен музей да го стопанисваме. Но за да го закупим законно, ние не можем да се явим на търг, докато има проблем със законността на продажбата. Самият търг и самата процедура се обжалва във ВКС и в последната седмица на този месец се очаква съдът да се произнесе дали е законна продажбата и едва тогава ние можем да се явим и да закупим обекта“, обясни Чобанов.

Относно Централната баня той отбеляза, че тя не функционира от 1986 година. „Ние сме спасили една знакова част от нея, която е дело на забележителни архитекти и от 2015 година там нашият изключително успешен музей за История на София, който има десетки хиляди посетители. Тук най-важният въпрос е да осигурим безплатен достъп на софиянци за минерална вода от чешмите на банята, а за това крило, което е във втората половина на сградата сме правили близо 10 години опити да се привлече инвеститор, защото става въпрос за огромна сума, която трябва да се вложи“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.