Тодор Чобанов: Десетки знакови сгради в центъра на столицата са реставрирани

Анулирането на сделката за „Царските конюшни” е много добра новина, каза зам.-кметът на София

Като експерт съм доволен, че съдът обяви сделката за „Царските конюшни” за нищожна. Това е една много добра новина, защото земята под знаковия обект се връща на държавата. Там й е мястото – това е добро решение, което ще има положителни последствия за цялостното решаване на проблема за съдбата на обекта. Това заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов по БТВ.

Сред мотивите за решението на Софийския градски съд е, че цената от 658 хил. лева, за която са продадени трите терена, е в пъти под пазарната.

„Логично е на следващите инстанции да се потвърди това решение, защото това си беше една скандална продажба, която е в разрез с обществения интерес”, добави Чобанов.

По думите му има идея теренът, заедно с прилежащите сгради, да мине към Министерството на културата, а след това да се пристъпи към ремонт и реставрация на обекта.

Това според Чобанов е важно да се случи в името на огромната историческа стойност на конюшните: „Малко хора знаят, че Националната служба за охрана е създадена именно от Батемберг, заедно със строежа на тези конюшни. Това е било едно от нейните седалища. Това е сграда с особена историчност и значение, така че тук въобще не става дума за нейните тухли, мазилки и за физическата й тъкан. Става дума за нейната огромна историческа стойност”.

Десетки са знаковите сгради в центъра на столицата, които са реставрирани, а от около 800 къщи само 40-ина са с някакви сериозни проблем, каза още зам.-кметът на София.

По думите му Общината не се е отказала да закупи къщата на Яворов. „Имаме твърда воля да придобием обекта и заедно с Националния литературен музей да го стопанисваме. Но за да го закупим законно, ние не можем да се явим на търг, докато има проблем със законността на продажбата. Самият търг и самата процедура се обжалва във ВКС и в последната седмица на този месец се очаква съдът да се произнесе дали е законна продажбата и едва тогава ние можем да се явим и да закупим обекта“, обясни Чобанов.

Относно Централната баня той отбеляза, че тя не функционира от 1986 година. „Ние сме спасили една знакова част от нея, която е дело на забележителни архитекти и от 2015 година там нашият изключително успешен музей за История на София, който има десетки хиляди посетители. Тук най-важният въпрос е да осигурим безплатен достъп на софиянци за минерална вода от чешмите на банята, а за това крило, което е във втората половина на сградата сме правили близо 10 години опити да се привлече инвеститор, защото става въпрос за огромна сума, която трябва да се вложи".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България