Този път ще гоним мутрите с песен

По сценария с палачинката

Ето че краят на мутрите, май, пак се задава от далечината. И мутрите може би пак треперят от страх.

Този път ще ги преследваме с песни - с хитовете на Слави - с тия напеви, дето тешат нашите роби по немските кланици, по холандските и гръцките плантации, по лозята във Франция и караваните в Англия..., и които раздвижват кръвта на младите аутсайдери, дето влачат крака по гетата и селските калища, докато идат на гурбет при бащите и братята си.

Ще ги тормозим пустите му мутри и ще пеем. Без майтап. Народът е мъдър и неслучайно е избрал да бъде така. Само че гласовете на Ку-Ку бенд и сценаристите не стигат за тая цялата работа. Ето защо с тях се канят да тананикат - и отдясно, и отляво - разни хора с разни идеали, които миналото лято се гледаха под вежда или се прегръщаха по площадите. И пригласяха на Слави: “Мууутри, сбогом! Хайде да ви няяма!”...

Вдъхновяващо ли е? По-скоро познато.

Помните ли пролетта на 2016 година, когато десният партиен лидер (Радан Кънев тогава) и изтъкнатата лява активистка (Таня Дончева пак) се зарекоха заедно да гонят мутрите от властта? Зарекоха се и даже обясниха как ще стане: “като обърнем палачинката по сценария от 1997 година”.

Отлично. По този сценарий народът се вдигна и помете премиера Жан Виденов. Тогава Слави пееше “Пъътнико Виден, пътнико Off”... И дойде Иван Костов - защо, спомняте ли си? - освен за да приватизира, също и да “отвоюва държавата от мутрите”. Воюва или не воюва, карай да върви - по сценария с палачинката пристигна Негово величество Царя “да ни оправи за 800 дни”. После ни удостои Сергей Станишев - “Мистър Клийн”, както го нарекоха американските приятели - и той да чисти мутрите, със здраве. След него пък се появи Борисов с кожения шлифер - “да ги хваща, че други ги пущат”. Сетне Орешарски го смени - “за да подреди службите за сигурност “... И нататък пак Бойко Борисов, като премиер и обединител на силите...

Та така.

Да не си на мястото на мутрите у нас! С тия палачинки луди ги правим. Живота им отровихме, тъй да се каже. Ако са още живи и между нас, то е само благодарение на това, че палачинки не ядат. Те, както знаете, с друго се хранят - с пари, със земи, с предприятия, с власт.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари