Токио: Карлос Гон е напуснал Япония незаконно

Японският министър на правосъдието Масако Мори разкритикува остро бившия президент на "Нисан" Карлос Гон, който бе под гаранция с висящо дело, и заяви, че бягството му в Ливан не може да бъде оправдано, съобщи БТА.

Япония няма официални писмени данни за неговото напускане на страната, каза министърката.

Предполага се, че Гон, който ръководеше съюза "Рено-Нисан-Мицубиши", е излязъл от Япония, използвайки "незаконни методи", заяви Мори в първото си публично изявление по случая, чийто подробности остават забулени в мистерия.

"Бягството на заподозрян, докато е под гаранция, не може да бъде оправдано", добави министърката.

Гон, на когото предстоеше дело по обвинения за финансови злоупотреби, каза след като пристигна в Ливан, че е избягал от "несправедливостта и политическото преследване" в Япония.

"За съжаление той пренебрегна съдебните процедури на страната ни и постъпката му е равностойна на престъпление", каза също днес Такахиро Саито, заместник-директор в токийската районна прокуратура. Службата ще започне бързо и надлежно разследване, за да разбере как е избягал, добави прокурорът.

И правосъдната министърка обеща задълбочено разследване, за да бъде разкрита истината. Тя е наредила на имиграционните власти да си сътрудничат със съответните агенции, за да затегнат допълнително процедурите по излизане от страната, съобщи Ройтерс.

Коментари

Задължително поле