Томислав Дончев: В Истанбулската конвенция част от обществото видя страховете си

Проблем с Европа като цяло нямаме, след изявленията на вицепремиера Валери Симеонов по отношение на германската евродепутатка Ска Келер. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по БНТ. По думите му, това със сигурност поражда смут, с конкретни представители, в конкретния случай на Европейския парламент, инжектира по-висока доза емоции, което не винаги е полезно. "Този тон не е типичен за Европа", посочи Дончев.

По отношение на споровете, които се наблюдават между Обединените патриоти и ГЕРБ, Томислав Дончев каза, че това, че се водят коалиционни разговори на висок глас, които са достъпни за цялата общественост, е едно.

"А парламентарната подкрепа за кабинета е нещо съвсем друго и не бих правил пряка връзка между едното и другото. Не знам кое би било плашещо, ако има теми, които се обсъждат, дори и с по-остър тон и теми, по отношение на които има спорове те да излизат публично или да се случват на място и начин, по който никой не разбира. Мисля, че самия факт, че дебатът тече публично, е по-добър, а това означава пълна прозрачност", коментира Томислав Дончев.

В Истанбулската конвенция част от обществото видя голяма част от страховете си, не и без чужда помощ, каза Томислав Дончев. Когато има подобна реакция, мъдрия политик никога не действа на инат. Това, с което на първо място трябва да се съобразява е дори емоциите и вълненията на гражданите. Нека конвенцията да бъде сложена на страни, нека дебатът по отношение на нея да продължи и ако тя продължи през следващите години да няма подкрепа, няма да бъде ратифицирана, подчерта вицепремеиерът.

Коментари

Задължително поле