Томислав Дончев: Колегите от Министерство на здравеопазването търсеха разрешаване на кризисната ситуация

Аз се отнасям с необходимия респект към цялата съдебна система. Надявам се щом са ме извикали, присъствието ми да има полза. Това заяви вицепремиерът  Томислав Дончев, който се яви в Специализирания наказателен съд, където даде свидетелски показания по делото срещу бившия министър на здравеопазването в предходния кабинет Петър Москов, повдигнато му заради приетите като дарение от Турция през 2015 г. ваксини.

По време на съдебното заседание стана ясно, че това решение е взето на неприсъствено заседание на Министерски съвет. „На година се вземат стотици решения на Министерски съвет. Аз, въпреки отличната си памет, не мога да помня всяко едно от тях. Но въпросната точка отпреди три години, си я спомням. Аз имам навика да се интересувам и да търся допълнителни факти и извън папките“, обясни пред журналисти Дончев. „Имаше кризисна ситуация и колегите от Министерство на здравеопазването търсеха разрешаване на кризисната ситуация“, допълни още той.

Дончев бе категоричен, че щом е подписал решението, значи тогава не е намерил нищо смущаващо в него. Той обясни още, че обичайно неприсъствените решение на кабинета се вземат в условия на спешност, както и че не може да каже защо по това време в страната ни е не е имало такива ваксини.

На въпрос разполага ли с информация за това дали венецуелската петролна компания  се е опитвала да прехвърли пари в България чрез брокерска къща, той коментира: „Не съм получавал подобна информация, но когато имам възможност да се върна в Министерски съвет, ще проуча този сигнал с всички инструменти, с които разполага държавата“.

Със същия аргумент Томислав Дончев не коментира и появилата се информация за присъствие „Новичок“ в страната ни през 2015 г. и направения опит да бъде отровен български гражданин. „Като говоря с колегите ще мога да дам адекватен отговор каква би била позицията на правителството. В момента би било коментар в крачка, а аз не обичам такива коментари“, категоричен бе Дончев.

Имало е предишни хибридни атаки на изборите през 2015 г. Имаше мощна атака за спиране на изборния процес, нормално е не само да очакваме, но да сме готови за всякакви тип опити за зловредно вмешателство в изборния процес. Това коментира Дончев във връзка с изказването на Цветан Цветанов, че в последните 3-4 години България е подложена на хибридна атака от Русия.

ЦИК е важен за изборния процес. Редно е, ако е изтекъл мандатът, да бъде избрана нова Комисия, има и междинни варианти с решение на Народното събрание да бъде удължен мандатът. Аз се надявам да има титулярна избирателна комисия, с която да се работи, заяви Дончев по повод настояването на БСП да бъде избран нов състав на Комисията.

Коментари

Задължително поле