Топаз вълшебникът

Възпяван от поети, любим на аристократи и куртизанки

Мистичният топаз не е с естествен цвят

Странни неща се случват с топаза, когато разпознае истинския си стопанин. Казват, че красивият кристал засиява още по-ярко, цветът му се избистря и засилва. Топазът е от вълшебните минерали, които създават силна връзка с притежателя си. Те лекуват душата, укрепват силата и засилват бдителността. Може да променят цвета си при опасност. Тези изумително красиви и издръжливи скъпоценни камъни може да бъдат открити в находища по целия свят.

[modula id="3391819"]

Златен ден, есенен лист, застинал мед, небесни жита и кехлибарен камък - така чилийският поет и носител на Нобелова награда за литература Пабло Неруда пише за топаза. Неруда е в плен на красотата на този скъпоценен камък, който е често е тема на поезията му: “Докоснеш ли топаз, топазът те докосва: разлива топлина в кръвта, като възкръснал грозд във гъсто вино," пише Неруда. Английският поет Оскар Уайлд също бил омагьосан от кристала: “имам жълти топази, като очи на тигри, и розови, като очи на гълъби, и зелени, като очи на котки.”

Възпяван от поетите, любим на аристократи, артисти и куртизанки, топазът много отдавна е познат на човечеството. Открити са неолитни находки на остриета от топаз. Според една теория името му произлиза от древното название на остров Зебергет в Червено море - Топазос, където всъщност никога не е имало топаз, а перидот. Но преди два-три века са бъркали двата камъка. Друга теория твърди, че името му произлиза от санскритската дума “тапас” - огън. Той е един от апокалиптичните камъни, които формират основите на дванайсетте порти в свещения град Нов Йерусалим, за да го пазят от злини. В древността смятали топаза за камък на просветлението и благоразумието. Вярва се, че освобождава притежателя си от тъга, гняв и нощни страхове. На мъжете дарява мъдрост, великодушие и ум, а на жените - красота и плодовитост. Пази собственика си от отравяне и внезапна смърт.

Преди два века Европа е залята със златисти бразилски топази от мините в щата Минас Жераис. Заради цвета през следващите десетилетия хората започнали да наричат всички прозрачни и жълти камъни топази, неизависимо дали били жълт берил, хризоберил, жълт сапфир от Изтока или жълт кварц от Бохемия.

Колкото до безцветния бразилски топаз, той бил известен като “диамантът на робите”. Топаза и днес все още го бъркат с други камъни, бил той безцветен, жълт, златистожълт, розов, син, червенооранжев, пурпурен, зеленикав, кафяв. Цветовете му рядко са наситени, освен ако не е обработен топлинно. Най-често срещан е жълтият, а най-желаният е розов до червено-оранжев (топаз Империал). Този вид топаз бил открит в Урал през XVIII век в царска Русия. Ттъй като бил собственост на държавата, съответно на монарха, с него можели да се кичат единствено членовете на царското семейство и тези, на които монархът ги подарявал - откъдето идва името му. Въпреки че има и второ находище - в Бразилия, империал са много редки - около половин процент от всички ювелирни топази. Предлаганият на пазара “мистичен” топаз представлява безцветен топаз с микронно покритие от титан или друг метал, което му придава зеленикав нюанс, преливащ в цветовете на дъгата.

Топазът обичан и ценен заради прозрачността, високата си твърдост, красивите си цветове и силния блясък По състав е флуор- и хидроксилсъдържащ силикат на алуминия Al2SiO4(F,OH)2, твърдостта му по 10-степенната скала на Моос е 8 - по-твърди от него са само диамантът, корундите - сапфир и рубин и александритът.

Топази се добиват от Мианмар, Австралия, Япония, Намибия, САЩ, Северна Ирландия, Шотландия, Англия, Бразилия, Германия, Афганистан, Китай, Мадагаскар, Нигерия, Мексико, Русия, САЩ, Пакистан, Украйна и др.

 

Лекува лудостта

Променя цвета си, ако в храната има отрова

Странни неща се случват с топаза, когато кристалът се свърже правилно със собственика си. Казват, че цветът му се променя и силата на блясъка му зависи от душевното състояние на човека. Когато стопанинът е влюбен, топазът сияе по-ярко от диамант. Нещастен ли е, светлината в камъка сякаш помръква. Топазът пропъжда тъгата и засилва интелекта.

От най-дълбока древност използват този минерал като индикатор дали в храната и ястието е сложена отрова - тогава цветът му се променя. През Средните векове смятали, че с топаз може да се лекуват психически разстройства. В Елада се смятало, че увеличава физическата сила и този, който носи топаз, става неуязвим за вражеското оръжие. Египтяните в Древното и Средното царство също вярвали в предпазните сили на топаза.

Според лечителите в Древен Рим топазът лекувал зрението, защото в него било затворено част от златистото сияние на бога слънце Ра. Вярвало се, че помага при заболявания на белите дробове и бронхите и пречиства черния дроб.

 

Трима престъпници били помилвани, защото открили гигантския кристал “Браганса”

Да е диамант, не е диамант

Най-големият диамант в света принадлежал на португалската династия Браганса и бил 1680 карата. Представлявал неполиран естествен кристал с едрината на бебешка главичка. Кралят-регент Жуау VI (наследил управлението на страната през 1797 г., тъй като майка му, кралица Мария Благочестивата, полудяла), наредил да му го продупчат и го носел, увесен на врата си, при най-официални случаи. “Диамантът Браганса”, както бил известен близо 340-грамовият минерал, бил изкопан в тогава португалската колония Бразилия в края на XVIII век. Едва десетилетия по-късно се разбрало, че камъкът всъщност е разкошен безцветен или съвсем бледожълт топаз, а не диамант. Ето как е попаднал той в кралската хазна.

През 1790 или две-три години по-късно трима престъпници, осъдени на изгнание в Бразилия, тръгнали към вътрешността на страната да си дирят късмета. Тримата бандити се запътили да търсят злато по поречието на р. Рио де ла Плата. По пътя попаднали на канибалско племе, войници ги стреляли на няколко пъти, но бандитите се измъкнали цели. След шестгодишно скитане, изпълнено с премеждия, стигнали до коритото на р. Абайте. Вместо злато намерили огромен блестящ камък. С помощта на местен свещеник, който ги свързал с губернатора на Вийя Рика, те се опитали да проверят дали камъкът струва нещо. Губеранторът го отнесъл на бижутер. Бижутерът го огледал и обявил, че май е диамант.

Трябва да му се признае, че приликата между двата кристала е голяма. Никой въобще не попитал тримата златотърсачи дали искат да подарят находката си на короната. Камъкът бил директно изпратен в двореца, а троицата бандити били помилвани.

За съжаление в света няма нито една снимка на този гигантски “диамант”, нито е известно къде е той в момента. Но пък е останала историята за неговото намиране.

Може би един от най-красивите накити с топаз е испанският орден “Златното руно” в постоянната изложба на Диамантовня фонд на Русия. Този орден има пет големи обработени овални топаза с нежен розово-лилав цвят и с размери 3,3 на 2,4-1,4 на 1,1 cм. Най-голям в света топаз с ювелирно качество е откритият в края на миналия век в Бразилия жълт кристал “Санта Роза” с маса 117 kg и с размери 43 x 41 x 40 cm. Изчислено е, че след обработката си той ще се смали до 20 kg. Най-големият шлифован топаз с размери 23 на 9 на 7 см и с маса 5890 карата, небесносин на цвят и с капковидна форма е в музея в Чикаго. С тегло около два килограма камъкът “Остро” е безупречен син топаз, който се намира в лондонския природонаучен музей.

Кръстен е на собственика си Макс Остро, полски евреин, който се спасява от Аушвиц, като се скрива в гроб, и оцелява, като яде само сурови картофи. След войната заминава за Бразилия и открива този камък в тропическите гори на Амазонка. Синът му Морис го подарява на музея.

 

С ярък цвят може да е само синият

Потъркайте го в коприна - истинският се наелектризира

Шлифованият топаз може да бъде объркан с други естествени скъпоценни камъни: синият с аквамарин, жълтият с цитрин, хелиодор и циркон, розовият и виолетов - с турмалин, сапфир, аметист, морганит, кунцит, кафеникавият - с опушен кварц, а безцветният - с берил или диамант. За да сме ситурни, че купуваме топаз, а на друг камък - или още по зле - откровен фалшификат, най-добре е да пазаруваме от магазини с добро реноме.

За щастие, топазите притежават качества, благодарение на които при нужда можем и сами да ги отличим от фалшификатите. Ето как:

Ако го потъркате в коприна, ще се наелектризира.

Има слаба топлопроводимост и, ако го подържите в ръка, дълго време ще остане хладен.

Достатъчно твърд е да направи драскотина върху стъкло, кристал и кварц.

При потапяне в метилен-йодид истинският топаз ще потъне на дъното, защото относителното му тегло е по-голямо от специфичното тегло на течността.

По цвета също може да се ориенитрате - природните цветове на топаза са в по-меки и приглушени оттенъци. Изключение правят сините топази, които, макар и естествени, почти винаги са допълнително обработени за по-силен цвят.

Обикновено те първоначално са или безцветни, или бледосини, които са преминали през лабораторно нагряване.

 

Подхожда на всички зодии, без Рака

Носи късмет на родените през ноември

Топазът е подхожда на почти всички зодиакални знаци, но е традиционен Рожден камък на месеците ноември (жълт топаз) и декември (син). Според френския магьосник Елифас Леви (1810-1875,) благотворното му влияние е най-силно при родените през ноември. Кристалът се препоръчва и на Козирозите, ако са връхлетяни от поредица от неприятности. За Близнаците е най-удачен жълтият топаз, който ще им донесе благосъстояние. Топазът емощен предпазен талисман за Девите, на които носи и душевно равновесие. Единствено при Рака въздействието на топаза не е особено силно.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле