Трансджендъри от миналите векове: Момчета ходели с рокли на училище

Оказва се, че идеите за трансджендърството витаят във въздуха не от вчера и днес. Преди стотици години, в добрата стара Европа, трудно се разбирал полът на детето - момче или момиче. Абсолютно всички деца се обличали в момичешки рокли и обувки, а също така имали дълга коса. Разберете защо европейските аристократи не шиели панталони за синовете си, а ги обличали в полички от следващия материал.

Дори най-богатите хора от миналите векове не обличали момчетата в панталони или бричове, докато не навършат четири години или дори повече. Някои момчета носели поли, рокли и други момичешки „неща“ на възраст до осем години.

В онези дни момчетата очаквали с нетърпение деня, в който ще могат да облекат панталоните си. Чифт панталони било повратна точка в живота на средновековния младеж, така че това значимо събитие се отбелязвало с тържествена церемония.

Практиката да се обличат момчета в рокли за момичета започнала във Великобритания в средата на 16 век. Причините за това са чисто практически: тъй като памперсите все още не били измислени, смяната на пелените чрез сваляне на панталони или бричове е доста трудна. Затова майките и бавачките опростили живота си и обличали поли на момчетата.

Освен това роклите и туниките са широки и децата не ги израстват толкова бързо. По това време облеклото било доста скъпо, така че има и известни  икономически съображения в тази традиция. Носенето на поли от момчета е често срещано сред всички слоеве на обществото, независимо от техния статус.

На възраст от 4 до 6 години момчетата започвали да носят панталони. Събитието, когато детето за първи път облича бричовете, се превръщало в тържество, на което се канели роднини и приятели на семейството. За младежите това била първата стъпка към зрялата възраст. За богатите момчета това означавало, че скоро ще бъдат изпратени на училище, а за децата от работническата класа настъпвало труден живот в бедност и лишения.

След като момчетата слагали бричовете, те започвали да се държат като възрастни. От сянката на полата на майка си младежите изплували в света на мъжете. Ето защо някои майки се страхували да обличат детето в панталони до 7-8-годишна възраст.

В края на 18 век обществото започнало да обръща специално внимание на важна част от живота - детството. Новата философия внесла свежи тенденции в модата: за момчетата най-накрая започнали да шият панталони и ризки, а за децата - гащеризони. Но роклите за момчета не излезли напълно извън мода. Туники с дължина до коленете с бели панталони в долната част са много популярни както сред момичетата, така и сред момчетата в началото на 19 век.

Това продължава до края на Първата световна война. Прогресивният XX век разделя както обществото, така и половите характеристики на децата. Родителите започват да обличат синовете си с панталони, шорти и тениски.

Изглежда, че с идването на 21 век старите традиции започват да се възраждат: прогресивните момчета се наричат ​​момичета и носят рокли с удоволствие, а момичетата не изостават, обличайки се в мъжки панталони и ризи. Историята е циклична и не можем да спорим с това.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл