Трафикантите през границата с Турция афганистанци, българите превозват преселниците

Миграционният натиск в района на Царево се дължи на географията на граничния терен - 40 км. зелена граница, където Странджа е най-ниска, а река Резово достатъчно плитка, за да бъде прекосена и през лятото, и през зимата. След тези две препятствия мигрантите имат още около денонощие преход през ниската част на планината, за да стигнат до пътната мрежа на страната ни. Другата причина за засиления поток на мигранти през този район е, че по границата там все още не е изградена оградата с Турция.

Преди миграционната вълна да се насочи към Европа, в Районния съд в Царево не са водени дела за каналджийство. От началото на тази година до средата на август те са 312. Това представлява над 60% от всички наказателни дела в съда. Присъдите по тях са получени до 48 часа след залавянето. От Районния съд в Царево отчитат, че през зимните месеци на годината делата за каналджийство са стигали най-много общо 7 за месец. Със затоплянето на времето, само за месец май бройката стига до 51. Абсолютният рекорд е седмицата от 8 до 14 август, когато делата са общо 64 за седем дни.

Най-много от делата, 270, са срещу мигранти за нелегално преминаване на границата. Всички те са завършили с условни присъди за мигрантите - глоба от 200 лева и 6 месеца лишаване от свобода условно. За тези лица държавното обвинение е събрало безспорни доказателства, че са преминали не през установените за това места и без разрешение на съответните органи, а мотивът им е бил да достигнат Германия, Франция или Италия. Мигрантите с условни присъди категорично са заявили, че не желаят да останат у нас.

"Много отдавна измежду тях няма граждани на Сирия или други държави, където има военни конфликти, напротив. Произходът на мигрантите е от държави от Близкия Изток, където няма военни конфликти. Най-често те са от Афганистан, Иран, Пакистан.", коментира Мария Москова, председател на Районен съд-Царево, пред БНТ.

15 са присъдите срещу каналджиите, които превеждат мигрантите през зелената граница, за да преминат от Турция в България. От тях ефективните присъди са 7 - минимум година лишаване от свобода. От началото на годината досега нито един от каналджиите, съдени в Царево, не е български гражданин. Повечето са афганистанци, които познават местността изключително добре.

27 са присъдите срещу български граждани, които осигуряват превоз на мигрантите вътре в страната, след като са преминали границата. От тях ефективни присъди за лишаване от свобода са получили 15 превозвачи. Този вид дела в Царево обикновено приключват със споразумение, тъй като превозвачите са хванати на място с мигранти в превозните средства и доказателствата категорично сочат тяхната вина. Затова те използват привилегията на закона да приключат наказателното производство спрямо тях със споразумение, тъй като то предполага по-малък размер на наказанието.

"Това са предимно млади мъже, на възраст от 20 до 35 г, с ниско образование, с ниски доходи или да кажем без никакви доходи, които не са трудово заети и очевидно търсят една бърза печалба.", коментира Мария Москова.

Най-често тези хора идват от вътрешността на страната и знаят точните координати на мястото, от което трябва да вземат групата мигранти. От съда в Царево отчитат, че в началото на годината те са били залавяни с микробуси, както товарни, така и пътнически, а напоследък използват и луксозни джипове, за да се впишат в потока от туристи по пътищата на страната през лятото. По-голямата част от тези превозвачи са хора с голям брой предишни осъждания и криминални прояви.

Получили условни присъди за каналджийство и превоз на територията на страната получават 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, парична глоба от 5 000 лв. и 10 000 лв. и отнемане на автомобила, с който са превозвани мигрантите.

/БНТ/

Коментари

Задължително поле