Трети ден продължава блокадата на полския парламент

В Полша трети ден продължават скандалите между управляващи и опозиция. Групата депутати, която в петък напусна пленарното заседание и обяви блокада на парламента остава в сградата на Сейма. Протестиращите депутати призоваха и гражданите да ги подкрепят. Премиерът на Полша обвини опозицията, че се опитва незаконно да заграби властта.

Политическото напрежение започна, заради решение на правителството да промени условията за достъп на журналисти до заседанията. Планирано беше от 1-ви януари в пленарната зала да могат да влизат само специално акредитирани кореспонденти и то до двама души от една редакция. За останалите журналисти ще бъде създаден пресцентър в друга част от сградата. В знак на протест депутатите от опозицията обявиха блокада на парламента, която ще продължи до вторник. Късно снощи председателят на парламента се срещна с представители на медиите, за да обсъдят създалата се ситуация.

"Искаме да подобрим условията за работа на журналистите, които сега имат нужда от промяна, но в никакъв случай не искаме да ограничаваме достъпа на медиите до отразяването на важни събития", каза председателят на парламента Станислав Карчевски.

Премиерът Беата Шилдо определи действията на опозицията като скандални.

"Това подклаждане на крайни политически емоции няма нищо общо с реалността в страната. Точно обратното, това е отчаян ход на опозицията, която загуби властта и сега е в безизходица. Вече не знаят по какъв начин да убедят поляците в своята правота", каза Шилдо.

Президентът Анджей Дуда изрази готовност да посредничи за уреждане на конфликта и подчерта, че всякакви промени, засягащи работата на журналистите трябва да се правят след консултации с тях.

Коментари

Задължително поле