Трети пол по европейска програма в 900 български училища

На въпрос в анкета за пола на учениците и учителите има отговор „Друго“, министър Вълчев ще иска от ЕК да бъде премахнат

Програмата "SELFIE", разработена от Европейската комисия за насърчаване на иновативното образование и разпространена от МОН в стотици български училища, отново извади на дневен ред темата за „третия пол“, заявиха в декларация по темата от СДС.

Заради странното появяване на отговор „Друго“, на въпрос за пола на учениците и учителите, попълващи анкетата, без да е съотносим със същността й, от партията задават на МОН и министър Красимир Вълчев следните въпроси:

1. Познавате ли Конституцията и спазвате ли я като основен закон на Република България? Там ясно е постановено, че у нас има два пола – мъже и жени.

2. Ако спазвате основния закон, защо прилагате папагалски европейски директиви, без да се съобразявате с него? Ако не го спазвате, как изпълнявате функциите си в една от най-важните институции на държавата –

образователното министерство?

3. Не се ли питате защо е нужно да се събира информация за сексуалната ориентация на подрастващите и за какво може да бъде използвана тя?

4. Не Ви ли хрумвало, че в тази възраст децата могат да дадат всякакви отговори, за да се пошегуват, без да се замислят, че тази информация се обработва и използва за определени цели

5. Не се ли притеснявате, че това е пореден опит за прокарване на идеята, че третият пол е нещо нормално, след неуспеха на Истанбулската конвенция у нас?

От СДС настояват ресорният заместник-министър, допуснал да се стигне до това безобразие, да понесе своята отговорност и просветният министър да предприеме необходимите стъпки за това.

Министерството на образованието е готово да поиска от Европейската комисия премахване въпрос в анкетата, в който български ученици над 9 години трябва да отбележат пола си, обяви Красимир Вълчев.

Анкетата е част от платформата на Еврокомисията за дигитализация на образованието „Селфи“, която се разпространява в 28 страни-членки на Евросъюза, в т.ч. и у нас. Вариантите за отговор на въпроса за пола в анкетата са 4 – „момче“, „момиче“, „друго“ и „предпочитам да не казвам“.

Над 900 български училища до момента са попълнили анкетата, обяви министър Вълчев. „В никакъв случай целта на инструмента не е да определи половата принадлежност. Не е сигурно, че това задължително противоречи и е свързано със социален пол, но дори и да е така, не мисля, че по някакъв начин рискуваме с това да индоктринираме децата или да проповядваме в системата трети пол“, каза той.

„Неведнъж съм казвал, че не подкрепям проповядването на джендър-идеологията. Не можем да го махнем. Той е един за всички. Не е преведен дори от нас. Може единствено ЕК, по наша молба, да го направи. Ще отправим такава молба, ако има обществено напрежение. Честно казано, аз не съм усетил такова обществено напрежение“, добави министър Вълчев.

Коментари

Задължително поле