Трети случай на африканска чума по свинете в Пиринско

Снимка: Архив

Трети случай на заболяването африканска чума по свинете е установен на територията на област Благоевград. Това съобщи инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

„В неделя на границата на Национален парк „Пирин“ е открит труп на умряла дива свиня, който е дал положителен резултат за заболяването африканска чума по свинете. По-късно очакваме заповед на Агенцията по безопасност на храните и на Агенцията по горите, за да видим какъв периметър и кои райони ще обхваща той.

Това е съвсем нова инфектирана зона. На практика това е втори регистриран случай на заболяла дива свиня и трети за територията на област Благоевград“, каза още инж. Дамянов.

Във връзка с втория регистриран случай, установен в района на Държавно горско стопанство „Сандански“, той посочи, че има обособена инфектирана зона, която обхваща територията на 4 ловни стопанства.

Според инж. Дамянов там са преустановени всички дейности, с изключение на неотложените, които биват осъществявани след разрешение на Областната епизоотична комисия.

Първото заразено прасе бе открито в река Струма в град Кресна. Там за броени дни бяха изклани доброволно над 170 домашни прасета.

Коментари

Задължително поле