Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

Отпускат се 4 милиона лева за Клиниката по изгаряния в „Пирогов“, обяви министър Ананиев

1 тон нелегална ракия откриха митничари в нелегален казан

Правителството погасява дълговете на болница „Лозенец“ с 23 млн. лв., тя минава под управлението на СУ

Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Най-много жилища се търсят в големите градове на страната.

В Румъния живеят най-на тясно

България влизат в топ 3 на страните от Европейския Съюз с най-пренаселени жилища. Това ясно показва, че потенциалът пред пазара на имоти в страната е огромен. Общо 16,6% от населението на ЕС живее в имоти, които не разполагат с достатъчно стаи за да задоволят основните нужди на домакинствата. Според определението на Евростат, пренаселено е жилище, в което няма по една стая за двойка съпрузи, по една стая за всеки над 18 годишна възраст и по една стая за всеки двама до 17 години.

В България 42,5% от хората живеят в пренаселени жилища, сочат данните на Евростат. Това обаче се дължи не на липсата на апартаменти в страната като цяло, а на миграцията на хората от по-малките към по-големите градове, където могат да си намерят по-високо платена работа, коментираха за “Труд” брокери на имоти. При преместване в по-голям град хората в началото най-често взимат под наем по-малък апартамент докато се установят и осигурят средства за да се преместят в по-голямо жилище или за покупката на просторен апартамент, който да обитават дължи години. Търсенето на жилища в големите градове като София, Варна и Пловдив е много голямо и тази тенденция ще продължи и през следващите години, заявиха брокери. Това е и основната причина за повишаването на цените на имотите въпреки сериозното строителство. Фактът, че България е на челните места по пренаселени жилища, означава че в най-желаните градове за живеене в страната търсенето на имоти ще нараства успоредно с увеличението на доходите и докато стигнем стандарта за размера на апартаментите в развитите европейски страни.

Проблемът с пренаселените жилища е най-голям в Румъния, където 48,4% от населението живее в имоти, които нямат достатъчно стаи за размера на домакинствата. Двама на всеки пет души в Латвия (43,2%), България (42,5%), Хърватия (41,1%), Полша (40,7%), Унгария (40,4%) и Словакия (37,9%) изпитват подобни затруднения.

По-малък е делът на хората с жилищни проблеми в Гърция (28,7%), Италия (27,8%) и Литва (23,7%), където около един на всеки четирима живее в пренаселен апартамент или къща. Може да се каже, че въобще нямат проблем с недостатъчен брой стаи в Кипър (2,4%), Малта (2,9%), Ирландия (3,2%), Белгия (3,7%), Холандия (4%) и Испания (5,4%). По-малко от 10% от населението и в други шест държави от Европейския Съюз живее в пренаселени жилища, като това са Финландия (6,6%), Германия (7,2%), Франция (7,7%), Великобритания (8%), Люксембург (8,1%) и Дания (8,2%).

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.