Трети сме в ЕС по пренаселени квартири

Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

В Румъния живеят най-на тясно

България влизат в топ 3 на страните от Европейския Съюз с най-пренаселени жилища. Това ясно показва, че потенциалът пред пазара на имоти в страната е огромен. Общо 16,6% от населението на ЕС живее в имоти, които не разполагат с достатъчно стаи за да задоволят основните нужди на домакинствата. Според определението на Евростат, пренаселено е жилище, в което няма по една стая за двойка съпрузи, по една стая за всеки над 18 годишна възраст и по една стая за всеки двама до 17 години.

В България 42,5% от хората живеят в пренаселени жилища, сочат данните на Евростат. Това обаче се дължи не на липсата на апартаменти в страната като цяло, а на миграцията на хората от по-малките към по-големите градове, където могат да си намерят по-високо платена работа, коментираха за “Труд” брокери на имоти. При преместване в по-голям град хората в началото най-често взимат под наем по-малък апартамент докато се установят и осигурят средства за да се преместят в по-голямо жилище или за покупката на просторен апартамент, който да обитават дължи години. Търсенето на жилища в големите градове като София, Варна и Пловдив е много голямо и тази тенденция ще продължи и през следващите години, заявиха брокери. Това е и основната причина за повишаването на цените на имотите въпреки сериозното строителство. Фактът, че България е на челните места по пренаселени жилища, означава че в най-желаните градове за живеене в страната търсенето на имоти ще нараства успоредно с увеличението на доходите и докато стигнем стандарта за размера на апартаментите в развитите европейски страни.

Проблемът с пренаселените жилища е най-голям в Румъния, където 48,4% от населението живее в имоти, които нямат достатъчно стаи за размера на домакинствата. Двама на всеки пет души в Латвия (43,2%), България (42,5%), Хърватия (41,1%), Полша (40,7%), Унгария (40,4%) и Словакия (37,9%) изпитват подобни затруднения.

По-малък е делът на хората с жилищни проблеми в Гърция (28,7%), Италия (27,8%) и Литва (23,7%), където около един на всеки четирима живее в пренаселен апартамент или къща. Може да се каже, че въобще нямат проблем с недостатъчен брой стаи в Кипър (2,4%), Малта (2,9%), Ирландия (3,2%), Белгия (3,7%), Холандия (4%) и Испания (5,4%). По-малко от 10% от населението и в други шест държави от Европейския Съюз живее в пренаселени жилища, като това са Финландия (6,6%), Германия (7,2%), Франция (7,7%), Великобритания (8%), Люксембург (8,1%) и Дания (8,2%).

Коментари

Задължително поле