Тригодишни усилия на община Свищов възвърнаха облика на историческата местност „Паметниците“

Благодарение на положени 3-годишни усилия от общинското ръководство на Свищов знаковата за града историческа местност „Паметниците“ придоби приветлив вид.

Почистени са парковите пространства в западната част, където се намира Братската могила. Обновени са алеите, възстановени са надписите на паметните плочи, и поставени пейки на местата за отдих. Пътят до монументите е украсен с рози, а стълбовете край тях са боядисани. В централната част са обособени два къта с барбекю, пейки и маси, подходящи за пикник сред природата.

"Тази година, с финансиране от конкурса на МОСВ „За чиста околна среда“ община Свищов реализира проект „Парк за отдих и детски игри в местност „Паметници“, край Свищов. Общият бюджет от 9999 лева бе вложен в редица подобрения на намиращата се там детска площадка и цялостно подновяване на уредите за игра. Изградени са нови стълби с парапети, съобразени със специфичността на достъпа до детската площадка, с което се улеснява придвижването и безопасността на гражданите. Коренно промененият облик на парка за отдих и детски игри вече е сред любимите места на малчуганите и техните родители през топлите дни", информираха от общинската управа.

В средата на септември, с постановление на Министерски съвет бяха отпуснати на община Свищов 40 000 лева, с които стартираха ремонтни дейности на моста при река Текир дере и бе възстановен паметникът на Александър II, намиращ се в най-източната част на местността „Паметниците“. За пореден път се проведе санитарна сеч и бе премахната избуялата тревна растителност, бяха почистени стълбите, плочите с надписите на паметника, а самият той беше фугиран и възстановен.

Положение през последните три години усилия от страна на общинското ръководство вече имат видими резултати, чиято единствена цел е възстановяване облика на историческата местност и създаване на благоприятни условия за туризъм и отдих. Усилията в тази посока продължават, а една от интересните инициативи на Община Свищов и МФ „Алеко Константинов“ е стартиралата дарителска кампания за набиране на средства, необходими за възстановяването на воденицата в местността „Паметниците“, която има своето историческо значение в освободителните боеве край Свищов.

Средствата за кампанията се набират по банковата сметка на Международна фондация „Алеко Константинов“ а всички, които желаят могат да допринесат за нейното реализиране.

Коментари

Задължително поле