Трите основни институции на ЕС заседават по задействането на Брекзит

Очаква се трите европейски институции да заседават по повод задействането от британското правителство на чл.50 от договора за напускане на Европейския съюза /ЕС/. Уведомлението за излизане от общността ще бъде обсъдено от еврокомисарите и от лидерите на групи в Европейския парламент /ЕП/.

Процедурата изисква до 2 години британското правителство да сключи споразумение с останалите 27 държави по условията на напускането. Става дума за хиляди юридически актове, от които Обединеното кралство трябва да се оттегли.

Брекзитът ще доведе до сериозни последствия –човешки, икономически, правни, социални и политически, но липсата на споразумение, ще донесе още по-тежки последици, предупреди наскоро главният преговарящ на Еврокомисията Мишел Барние.

Великобритания е втората по големина икономика в ЕС по номинален ръст на БВП след Германия, с четвъртата по големина годишна вноска в общия бюджет на ЕС, и трета по брой на населението. В страната живеят и десетки хиляди българи.

През следващия 1 месец екпертите на правителствата ще уточняват политическите насоки и принципи за воденето на преговорите. Те ще бъдат одобрени от лидерите на ЕС на извънредна среща на 29 април. После държавите-членки отново ще преговарят, преди да дадат подробен окончателен мандатна главния преговарящ – Барние, вероятно в края на май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа