„Трицветна стрела“ се разби в Италия и уби петгодишно момиченце

Самолетът падна в петък привечер край летище „Казеле“ до Торино

Братчето и родителите на детето са живи, катапултиралият пилот също

Прочутата ескадрила за демонстративни полети е погребала 16 пилоти за 60 години

Самолет на прочутата италианска ескадрила за въздушни демонстрации „Трицветните стрели“ падна през уикенда в границите на летище „Казеле“ до Торино и горяща отломка уби на място петгодишно момиченце. Детенцето пътувало заедно с родителите си и дванайсетгодишното му братче със семейния автомобил „Форд Фиеста“ към  дома. По пътя край летището колата била връхлетяна челно от летящ към нея „снаряд“ и опитите на родителите да окажат първа помощ на дъщеричката им се оказали напразни. Самите те, както и момченцето, се отървават само с изгаряния между 10 и15%, като са настанени за лечение в престижната болница на Торино „Реджина Маргерита“.

Хоспитализиран е и успелият да катапултира в последния момент пилот на самолета „Аермаки МБ339“– трийсет и пет годишният майор Оскар дел До.

В първите си коментари за катастрофата представители на командването на ВВС на Италия лансираха тезата, че тя се дължи със сигурност на повреда на двигателя на едномоторния самолет, причинена най-вероятно от забилото се в него ято птици или от техническа незиправност. Ескадрилата има планирана демонстрация в Южна Италия и машините започват да рулират по нарочната писта за бойни самолети на летище „Казели“ в 17 ч. и 30 минути българско време. В 17:52 часа е разпоредено излитане и десетте стоманени „ястреби“ се изнизват за нула време в небето. Но 6 секунди по-късно майор Дел До подава сигнал за опасност “bird strike” или „птича тревога“, тоест машината му изглежда е връхлетяна от ято пернати – неприятна даденост, която е констатирана и от останалите на земята началници под пагон. Веднага след това пилотът съобщава, че моторът е спрял да работи и опитите му да го запали са се оказали напразни. Получава заповед да следва протокола за приземяване в подобни случаи, целящ най-вече недопускане на връхлитане върху населени места и жертви.

Майорът изпълнява стриктно разпореждането и успява да върне самолета в границите на летище „Казели“, след което катапултира. За жалост частите на разбилото се въздушно возило се пръскат наоколо и една единствена от тях полита към обикалящия аеропорта път. Показната изява в Южна Италия е отменена и  останалите самолети от ескадрилата се приземяват на летище „Линате“ в Милано.

В състава на ескадрилата за демонстративни полети „Трицветни стрели“ са включени десет машини и тя е най-голямото в света формирование за зрелищен въздушен пилотаж. Пилотите, които са завършили до един военно-въздушната академия край Неапол и имат дълъг стаж с бойни самолети,  не само превръщат често небето над италианските градове в огромен национален трибагреник с оставяните след тях широки дири в зелено, бяло и червено, но и правят удивителни въздушни акробации. Много често „Трицветните стрели“ са канени за демонстрации из цяла Европа, като обикновено на местата, над които се изявяват италианските майстори на въздушното шоу, се събират десетки хиляди зрители. За съжаление независимо от безупричната подготовка на пилотите-експерти, от създаването на ескадрилата преди шйсетина години до днес шестнайсетима нейни членове са загубили живота си в полет -  десетима при тренировки и шестима при демонстрации. 
Най-тъжният момент в историята на „Трицветните стрели“ е трагедията през 1988 г. до германската ваенно-въздушна база „Рамщайн“. При изпълнението на сложна фигура три самолета се врязват един в друг, запалват се и се сгромолясват над събралите се да им се радват над 300 хиляди души. Жертвите, сред които са и тримата пилоти, са 70, а ранените са повече от 350. Катастрофа, която кара германското правителство да забрани за дълги години демонстративните акробатични полети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа