Прасе с африканска чума е отстреляно в землището на Стралджа

Извънредна среща на върха на ЕС на 20 февруари за бюджета

„Белингкат“: Човекът от записа по случая „Гебрев“ е участвал в отравянето с „Новичок“ срещу Скрипал

Ново силно земетресение разтърси Турция

Фейсбук се срина в редица страни

Прокуратурата разследва случая с мъртвата риба в река Марица

Алпинистът, пострадал край водопада Рилска Скакавица, е с фрактура на бедрена кост Мъжът е стабилизиран, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна"

Пащърнакът усилва имунитета Може да се консумира и суров, и сготвен

САЩ евакуира със самолет всички свои граждани и дипломати от района на Ухан в Китай

Трима демонстранти са убити в Ирак

Започна спешното заседание на НКП на „Левски“

Спасяват пострадал турист на Скакавишкия водопад с хеликоптери, транспортират го в болница

Над 5 хиляди души са заболели от грип за една седмица у нас

Китай спира груповите екскурзии в чужбина и страната

Полицията в Пловдив с масирани проверки на месопреработватели Разследват хранително предприятие за незаконен добив на подпочвени води

Три от четири гръцки фирми у нас са „кухи“

Хиляди гръцки компании, създадени в България през последните години, съществуват само на хартия. Основната им цел цел е да спестят плащaнето на по-високи данъци в южната ни съседка, пише в. „Катемирини“, цитирайки изследване, проведено от Университета на Бристол.

Според данните, от 14 000 компанни, собственост на гърци, едва 3000 имат някаква реална дейност.

Навлизането у нас на гръцки предприемачи е започнало няколко години преди избухването на финансовата криза през 2008 г. и е достигнало своя пик след началото на политиката на бюджетни икономии, наложена от МВФ и ЕС. Но докато в миналото, появата на гръцки банки и строителни компании се е разглеждала като инвестиционна експанзия, то днес тя е знак за „икономически отлив“ от Гърция, пише изданието.

Според авторите на изследването, именно избягването на високото данъчно бреме в южната ни съседка, а не толкова ниският корпоративен данък у нас, мотивира гръцките бизнесмени да изместват капиталите си в България.

Така от 1000 през 2006 г., днес броят на регистрираните в България фирми, гръцка собственост, е достигнал почти 14 000. Едва четвърт от тях обаче развиват активна стопанска дейност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.