Армията, флота и авиацията се включват в борбата с огнената стихия в Атика

Дядо вкара ало-измамник в ареста, даде му вестници

Археолози откриха уникален за България оловен печат край Лютица

Доналд Тръмп: Северна Корея не е изстрелвала ракета от 9 месеца

Катастрофа между кола и камион затвори за движение Прохода на Републиката

Тир помля такси в Търново Пострадали са шофьорът и двама пътници в колата

Каракачанов за напрежението в Странджа: Тази излишна политическа истерия на опозицията не я разбирам

Пламен Димитров, КНСБ: Искаме 12% увеличение на заплатите в бюджетната сфера за 2019 г.

Община Бургас ремонтира и обнови пострадали от вандализъм детски площадки в „Меден Рудник“

Над 150 български военнослужещи се завърнаха от Афганистан

Бербатов намекна, че е близо до отказване от футбола

Мая Минчева – от любим кмет в Обнова до любима учителка в Сиатъл Не съм излизала нито минута от България, душата ми остава там, казва дамата

МВР осигурява дейността по дезинфекция на стопанства, засегнати от чума (ВИДЕО)

Шофьор блъсна 8-годишно момче, след което избяга 

В УМБАЛ Бургас помагат на хора с ампутирани крайници да проходят отново

Три популистки вълни заливат изборите през 2017 г.

През следващата година ни предстои да бъдем свидетели на сблъсъка на поне три относително самостоятелно разгръщащи се популистки вълни в пространството на българските парламентарни избори.

Първата и най-мощна е тази на националпопулизма. За разлика от Западна Европа, където този тип политически послания се основават на шовинизъм, при нас те са част от българските комплекси за национална малоценност. Това е причината националпопулизмът у нас да носи по-скоро леви призиви и да се разминава драматично с патриотизма. Той е повлиян от руското народничество, но не следва принципа на респект към „мъдростта на Народа”, а по-скоро разчита на носталгията по времето, в което от „народа” не зависеше нищо.

Този популизъм интегрира в себе си страха от чужденците и фокусира всички страхове в образа на бежанците и нелегалните имигранти. Върху тази плоскост вече бе постигнато временно взаимодействие от поне двадесетина различни организации и партии, които ще се опитат да увеличат подкрепата за себе си в предстоящите парламентарни избори.

Втората популистка вълна се разгръща върху основата на социалните неравенства и дълбоката фрагментация на българското общество. Травматичното преживяване на бедността и липсата на житейски перспективи придават на този тип социален популизъм специфичния характер на безнадеждност и непоносимост. Неравенствата в българското общество разкъсват традиционните представи за национална общност и увеличават податливостта към всякакъв тип радикални призиви. Времето за обяснения отдавна изглежда отминало. Никой не желае повече да слуша за причините, довели до хронична бедност и загуба на социална перспектива. Именно затова тази вълна ще търси все по-радикални призиви за „бързо и незабавно” повишаване на доходи, преразпределение на богатство и увеличение на данъците за богатите.

Социалният популизъм придава огромна сила на темата за справедливостта, отдалечавайки я радикално от истинските й основи. Отвъд традиционното за нашата политическа култура разделение между правосъдие и справедливост този популизъм изведе на преден план желанието за отмъщение, за възмездие и дори за вендета. То няма нищо общо със закона или с равенството на гражданите пред него. Този импулс търси незабавно решение, което да превърне жертвите в победители. Той се нуждае от врагове в лицето на богатите и успелите, приемайки без уговорки разбирането, че елитът винаги е съставен от крадци и разбойници.

Третата вълна се разгръща върху представата за ролята на избирателната система за решаването на всички проблеми на съвременна България. Тя концентрира в себе си част от енергията на другите две вълни, но едновременно с това ги насочва към основите на политическата система. Незабавното въвеждане на мажоритарна избирателна система, с абсолютно мнозинство, в два тура звучи като идеалния синтезиран образ на този политически популизъм. Обяснението е просто и незабавно – когато всички избират всеки, всеки ще работи само за всички. Така „с един удар” ще бъде сложен край на политическата корупция, безотговорността и безхаберието на политическия елит в полза на Народа. Макар и олицетворявана от „Шоуто на Слави”, говорителите на тази тенденция също ще бъдат изправени пред сериозна конкуренция.

Макар и недостатъчно влиятелна, тезата за това, че борбата с корупцията може да обедини всички, независимо от техния идеологически профил, също ще търси енергия встрани от вълната на социалния популизъм.

Нито един политически субект няма да успее да интегрира в своята предизборна програма посланията и енергията на трите вълни, но всички ще се опитат да го направят. Вероятността носителите на тези послания и онези, които са готови да ги последват, взаимно да се неутрализират е реална. В крайна сметка не всички български граждани са податливи на популистка пропаганда. Но усилията за интегриране на различните популистки призиви ще открои линии на сходство в политическите субекти, които дълго време изглеждаха скрити или принципно неприемливи.

Популизмът е силен и много бърз на къси разстояния, когато се бори за властта, но рядко успява да реализира изцяло обещанията си и като цяло се проваля в управлението. Това увеличава социалната му цена, но ограничава възможните поражения от практическото изпълнение на популистките обещания.

Обещания друг да свърши работата

Популизмът е политическа технология, която ще бъде все по-масово използвана. Предлага бързи и лесни решения на сложни проблеми, пакетирани в обещания за липса на лична отговорност и общи усилия. Обещава някой друг да свърши собствената ни работа и затова все по-често успява да мобилизира големи групи. Сред причините за това са масовата загуба на ориентация, недоверие в институциите и усещането за реална, но невидима заплаха.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Популизъм е когато безродната крадлива свиня Борисов се хвали, че е напълнил хазната с 3 милиарда лева от контрабанда, но няма хванати контрабандисти, няма осъдени контрабандисти и реално тези пари никой не ги е виждал. Популизъм е когато келеша Борисов се хвали с 3 милиарда излишък за първи път от 2009 насам, но за две години е теглил 20 милиарда лева заеми, които ще плащаме ние. Популизъм е когато свинефермата герб се хвали с магистрали и саниране, а да краде между 60 и 90% от сумите, които плаща държавата. Така мога да давам хиляди примери, но най-отвратителния популизъм на Борисов е когато отива и предава националните интереси на България, а после ни го поднася като героизъм извършен от него кат чели е Крали Марко.

  1. Според автора, за да не се подадем на популизъм трябва:
   1. Да се надупим на циганите
   2. Да живеем с пенсии по 160 лв
   3. Да приемем поне един милион брадати майки.
   4. Да гласувам за Боко Тиквата или за Рада Дълбоката.
   .
   НЕ!!!
   МЕРСИ!!!

  2. велемирке, единственият контрааргумент, който оборва писанките ти е самият живот. За пръв път от 30 години някой прави така, че да живеем в европейски градове, с европески градски транспорт и европейска пътна мрежа… Няма как всичко ненаправено от бившите да се случи за една година, но резултатите са видими. Гордея се, че сега мога да сравнявам родния си град с останалите по света, като при това в много малко случаи сме по-назад. А ти си бегай в Расията. Там над 1% от населението са спинозни. Един в повече няма даже да го усетят!

   1. …….европейски градове, …европески градски транспорт…европейска пътна мрежа…

    Абе, малоумник ти да не си сляп или вече забрави Хитрино ?

    Ти си толкова тъп, че само можеш да повтаряш опорките на Боко Тиквата и шайката му от крадци.

    Май пак трябва да започнат да се самозапалват хората, че да прогледнеш, Колчо ?

   2. Бай Тошо построи България, а келеша бойко я ограбва. Една сутрин жената на келеша борисов се събуди щастлива банкерка, дядо Господ в съня и я дари с банка. По типично мутренска схема тя продаде банката и си купи друга, така си мисли, че са укрили следите от престъплението. Няма да продължава, фактите ги знаете всички. Келеша бойко си празнувал първите два милиарда евро в Делиормана през втората година на първия си мандат. Само помисли колко много можеше да се построи, колко можеше да дръпне икономиката с онези над 100 млрд. лева, които са откраднали келеша бойко и аверите му от 2009 до сега.

 2. В статията се открива изобилие от либерастка пропаганда, нафукана елитарщина и дълбоко неуважение към народа, поставен в кавички. Космополитно, мултопедалско, антибългарско четиво.

 3. КРАЙНО ВРЕМЕ Е КЪМ ИМЕТО СИ ВЕЛИМИР ДА ПРИБАВИ и ИМЕТО “ ОМИР „ТОВА ЩЕ ПОДХОЖДА НА НЕГОВИТЕ САГИ , ИЗПЪЛНЕНИ КАТО ПРОИЗВЕДЕНИЯТА НА ГОЛЕМИЯ АВТОР ОТ ДРЕВНА ГЪРЦИЯ .ЛОШОТО ОБАЧЕ Е ВОНЯТА КОЕТО СЕ НОСИ ОТ НЕГО .ВЯРНО ЧЕ ТОЙ НЕ СЕ СМУЩАВА ОТ НЕЯ , НО ЗАЩО ИНКВИЗИРА ОСТАНАЛИТЕ ГРАЖДАНИ НА ИЗСТРАДАЛАТА НИ ДЪРЖАВА -ВЕРНО ЧЕ ТАКИВА КАТО НЕГО ТРЯБВА ДА СИ ОТРАБОТВАТ ПАРИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВА , НО СЪМ СИГУРЕН ЧЕ НА ПЛАТЦИТЕ МУ ВЕЧЕ ИМ СЕ ПОВДИГА ОТ НЕГОВИТЕ “ шедьоври „, ИЗПЪЛНЕНИ С ЯРКО ИЗЯВЕНИ АНТИБЪЛГАРСКИ ТВОРБИ .

 4. Присъствието на думата „народен“ е ясен показател кои са популистите. Думичката народен – „народна република“; „народна милиция“, „народна армия“, „отечествен фронт“ и т.н. са синоними на комунизъм и диктатура! както и рязането на лентички, лъжите за спряна контрабанда и т.н. Особено опасна популистка теза е тезата за мажоритарните избори. Тя е в конфликт с евроатлантическите ценности, защото европейските закони стоят над националните според всички договори – присъединителни, Лисабонският и т.н. И тъй като изборите за европейски парламент са с централна пропорционална листа и пълна преференция следва и изборите за Народно събрания да са по същия начин. Стига популизъм, повече Европа!!!

 5. Изобщо не се впечатлявайте – вижте автора – А.Гълъбов , храненик на соросоидна грантаджийска НПО . Продажник от висока класа , готов да лиже всякакви г.зове .

 6. Малоценен в авторът на този пасквил… И със слагачество си избива комплвксите…

 7. За соросоидите, каквито изобилстват в Нов „български“ университет, всъщност юдейски, думичката популизъм е нещо като проклятие, лепват го на всички партии и движения, които не са либерални, мултикултурни и гейски. Както е и в таз дописка.

 8. Tazi statiia e paskvi.nnapraven

  Tazi statiia e paskvil,porachan ot administraciiata na Dbama.Dobre e ,che skoro shte si hodiat.

 9. Статията е много точна и е написана от познавач на процесите у нас ! Независимо от брътвежите на „постоянното присъствие“ във всички форуми нещата са ясни.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.