Мъж крие 3 години трупа на майка си Засега е обвинен само за измама

Бомбичка разби камера на КАТ Самоделката е от миниум и бронз

1200 деца нарисуваха рицаря в себе си

Откраднатата от Пловдив линейка беше открита пред софийската болница “Св. Анна”

Ген. Боцев: Държим колкото може по-бързо правителството да сключи договора за нов изтребител

Съдът остави в ареста всички от кметската завера в “Младост” Прокуратурата потвърди за четвърти задържан в началото на акцията. Не е свидетел, но е в СРС-тата

Дядо отиде до магазина и изчезна

Задържаха под стража двама дилъри, спипани с хероин и амфетамини

РИОСВ-Бургас отряза зелените за „Иракли“: Съдът се произнесе, няма законово основание за спиране на строителството

Общинската дирекция “Превенции” провежда юбилейна кампания “Не шофирай, ако си пил” Всеки абитуриент - с бележник за разумно поведение на пътя

Братя Юзеирови с условни присъди за партия ОТОМАН

Изтребители и военни командоси със зрелищна демонстрация в Граф Игнатиево (СНИМКИ)

Повреден колектор замърсява река Екренска

Скандални твърдения за “български злодейства” в сръбска обява за ученически литературен конкурс

Премиерът Борисов ще участва в лидерска среща по Процеса „Бърдо-Бриони“

Три популистки вълни заливат изборите през 2017 г.

През следващата година ни предстои да бъдем свидетели на сблъсъка на поне три относително самостоятелно разгръщащи се популистки вълни в пространството на българските парламентарни избори.

Първата и най-мощна е тази на националпопулизма. За разлика от Западна Европа, където този тип политически послания се основават на шовинизъм, при нас те са част от българските комплекси за национална малоценност. Това е причината националпопулизмът у нас да носи по-скоро леви призиви и да се разминава драматично с патриотизма. Той е повлиян от руското народничество, но не следва принципа на респект към „мъдростта на Народа”, а по-скоро разчита на носталгията по времето, в което от „народа” не зависеше нищо.

Този популизъм интегрира в себе си страха от чужденците и фокусира всички страхове в образа на бежанците и нелегалните имигранти. Върху тази плоскост вече бе постигнато временно взаимодействие от поне двадесетина различни организации и партии, които ще се опитат да увеличат подкрепата за себе си в предстоящите парламентарни избори.

Втората популистка вълна се разгръща върху основата на социалните неравенства и дълбоката фрагментация на българското общество. Травматичното преживяване на бедността и липсата на житейски перспективи придават на този тип социален популизъм специфичния характер на безнадеждност и непоносимост. Неравенствата в българското общество разкъсват традиционните представи за национална общност и увеличават податливостта към всякакъв тип радикални призиви. Времето за обяснения отдавна изглежда отминало. Никой не желае повече да слуша за причините, довели до хронична бедност и загуба на социална перспектива. Именно затова тази вълна ще търси все по-радикални призиви за „бързо и незабавно” повишаване на доходи, преразпределение на богатство и увеличение на данъците за богатите.

Социалният популизъм придава огромна сила на темата за справедливостта, отдалечавайки я радикално от истинските й основи. Отвъд традиционното за нашата политическа култура разделение между правосъдие и справедливост този популизъм изведе на преден план желанието за отмъщение, за възмездие и дори за вендета. То няма нищо общо със закона или с равенството на гражданите пред него. Този импулс търси незабавно решение, което да превърне жертвите в победители. Той се нуждае от врагове в лицето на богатите и успелите, приемайки без уговорки разбирането, че елитът винаги е съставен от крадци и разбойници.

Третата вълна се разгръща върху представата за ролята на избирателната система за решаването на всички проблеми на съвременна България. Тя концентрира в себе си част от енергията на другите две вълни, но едновременно с това ги насочва към основите на политическата система. Незабавното въвеждане на мажоритарна избирателна система, с абсолютно мнозинство, в два тура звучи като идеалния синтезиран образ на този политически популизъм. Обяснението е просто и незабавно – когато всички избират всеки, всеки ще работи само за всички. Така „с един удар” ще бъде сложен край на политическата корупция, безотговорността и безхаберието на политическия елит в полза на Народа. Макар и олицетворявана от „Шоуто на Слави”, говорителите на тази тенденция също ще бъдат изправени пред сериозна конкуренция.

Макар и недостатъчно влиятелна, тезата за това, че борбата с корупцията може да обедини всички, независимо от техния идеологически профил, също ще търси енергия встрани от вълната на социалния популизъм.

Нито един политически субект няма да успее да интегрира в своята предизборна програма посланията и енергията на трите вълни, но всички ще се опитат да го направят. Вероятността носителите на тези послания и онези, които са готови да ги последват, взаимно да се неутрализират е реална. В крайна сметка не всички български граждани са податливи на популистка пропаганда. Но усилията за интегриране на различните популистки призиви ще открои линии на сходство в политическите субекти, които дълго време изглеждаха скрити или принципно неприемливи.

Популизмът е силен и много бърз на къси разстояния, когато се бори за властта, но рядко успява да реализира изцяло обещанията си и като цяло се проваля в управлението. Това увеличава социалната му цена, но ограничава възможните поражения от практическото изпълнение на популистките обещания.

Обещания друг да свърши работата

Популизмът е политическа технология, която ще бъде все по-масово използвана. Предлага бързи и лесни решения на сложни проблеми, пакетирани в обещания за липса на лична отговорност и общи усилия. Обещава някой друг да свърши собствената ни работа и затова все по-често успява да мобилизира големи групи. Сред причините за това са масовата загуба на ориентация, недоверие в институциите и усещането за реална, но невидима заплаха.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Популизъм е когато безродната крадлива свиня Борисов се хвали, че е напълнил хазната с 3 милиарда лева от контрабанда, но няма хванати контрабандисти, няма осъдени контрабандисти и реално тези пари никой не ги е виждал. Популизъм е когато келеша Борисов се хвали с 3 милиарда излишък за първи път от 2009 насам, но за две години е теглил 20 милиарда лева заеми, които ще плащаме ние. Популизъм е когато свинефермата герб се хвали с магистрали и саниране, а да краде между 60 и 90% от сумите, които плаща държавата. Така мога да давам хиляди примери, но най-отвратителния популизъм на Борисов е когато отива и предава националните интереси на България, а после ни го поднася като героизъм извършен от него кат чели е Крали Марко.

  1. Според автора, за да не се подадем на популизъм трябва:
   1. Да се надупим на циганите
   2. Да живеем с пенсии по 160 лв
   3. Да приемем поне един милион брадати майки.
   4. Да гласувам за Боко Тиквата или за Рада Дълбоката.
   .
   НЕ!!!
   МЕРСИ!!!

  2. велемирке, единственият контрааргумент, който оборва писанките ти е самият живот. За пръв път от 30 години някой прави така, че да живеем в европейски градове, с европески градски транспорт и европейска пътна мрежа… Няма как всичко ненаправено от бившите да се случи за една година, но резултатите са видими. Гордея се, че сега мога да сравнявам родния си град с останалите по света, като при това в много малко случаи сме по-назад. А ти си бегай в Расията. Там над 1% от населението са спинозни. Един в повече няма даже да го усетят!

   1. …….европейски градове, …европески градски транспорт…европейска пътна мрежа…

    Абе, малоумник ти да не си сляп или вече забрави Хитрино ?

    Ти си толкова тъп, че само можеш да повтаряш опорките на Боко Тиквата и шайката му от крадци.

    Май пак трябва да започнат да се самозапалват хората, че да прогледнеш, Колчо ?

   2. Бай Тошо построи България, а келеша бойко я ограбва. Една сутрин жената на келеша борисов се събуди щастлива банкерка, дядо Господ в съня и я дари с банка. По типично мутренска схема тя продаде банката и си купи друга, така си мисли, че са укрили следите от престъплението. Няма да продължава, фактите ги знаете всички. Келеша бойко си празнувал първите два милиарда евро в Делиормана през втората година на първия си мандат. Само помисли колко много можеше да се построи, колко можеше да дръпне икономиката с онези над 100 млрд. лева, които са откраднали келеша бойко и аверите му от 2009 до сега.

 2. В статията се открива изобилие от либерастка пропаганда, нафукана елитарщина и дълбоко неуважение към народа, поставен в кавички. Космополитно, мултопедалско, антибългарско четиво.

 3. КРАЙНО ВРЕМЕ Е КЪМ ИМЕТО СИ ВЕЛИМИР ДА ПРИБАВИ и ИМЕТО ” ОМИР “ТОВА ЩЕ ПОДХОЖДА НА НЕГОВИТЕ САГИ , ИЗПЪЛНЕНИ КАТО ПРОИЗВЕДЕНИЯТА НА ГОЛЕМИЯ АВТОР ОТ ДРЕВНА ГЪРЦИЯ .ЛОШОТО ОБАЧЕ Е ВОНЯТА КОЕТО СЕ НОСИ ОТ НЕГО .ВЯРНО ЧЕ ТОЙ НЕ СЕ СМУЩАВА ОТ НЕЯ , НО ЗАЩО ИНКВИЗИРА ОСТАНАЛИТЕ ГРАЖДАНИ НА ИЗСТРАДАЛАТА НИ ДЪРЖАВА -ВЕРНО ЧЕ ТАКИВА КАТО НЕГО ТРЯБВА ДА СИ ОТРАБОТВАТ ПАРИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВА , НО СЪМ СИГУРЕН ЧЕ НА ПЛАТЦИТЕ МУ ВЕЧЕ ИМ СЕ ПОВДИГА ОТ НЕГОВИТЕ ” шедьоври “, ИЗПЪЛНЕНИ С ЯРКО ИЗЯВЕНИ АНТИБЪЛГАРСКИ ТВОРБИ .

 4. Присъствието на думата “народен” е ясен показател кои са популистите. Думичката народен – “народна република”; “народна милиция”, “народна армия”, “отечествен фронт” и т.н. са синоними на комунизъм и диктатура! както и рязането на лентички, лъжите за спряна контрабанда и т.н. Особено опасна популистка теза е тезата за мажоритарните избори. Тя е в конфликт с евроатлантическите ценности, защото европейските закони стоят над националните според всички договори – присъединителни, Лисабонският и т.н. И тъй като изборите за европейски парламент са с централна пропорционална листа и пълна преференция следва и изборите за Народно събрания да са по същия начин. Стига популизъм, повече Европа!!!

 5. Изобщо не се впечатлявайте – вижте автора – А.Гълъбов , храненик на соросоидна грантаджийска НПО . Продажник от висока класа , готов да лиже всякакви г.зове .

 6. Малоценен в авторът на този пасквил… И със слагачество си избива комплвксите…

 7. За соросоидите, каквито изобилстват в Нов “български” университет, всъщност юдейски, думичката популизъм е нещо като проклятие, лепват го на всички партии и движения, които не са либерални, мултикултурни и гейски. Както е и в таз дописка.

 8. Tazi statiia e paskvi.nnapraven

  Tazi statiia e paskvil,porachan ot administraciiata na Dbama.Dobre e ,che skoro shte si hodiat.

 9. Статията е много точна и е написана от познавач на процесите у нас ! Независимо от брътвежите на “постоянното присъствие” във всички форуми нещата са ясни.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.