3 фирми на финала за новите бойни кораби

Скоро ВМС ще обогатят сегашния си корабен състав с два нови многофункционални патрулни кораба.

Стойността на проекта е почти 1 млрд. лв.

“Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG” (Германия), “МТГ - Делфин” (България) и “FINCANTIERI” (Италия) ще се състезават в конкурса

Три фирми са изпратили оферти за участие в конкурса за придобиване на 2 бр. нови патрулни кораби за Военноморските сили (ВМС), съобщиха от МО. Това стана ясно след като до края на срока 16 април, 17.00 ч. пристигнаха документите. Така за това кой ще строи новите кораби ще се състезават компаниите “Fr. LurssenWerft GmbH & Co.KG” (Германия), “МТГ - Делфин” (България) и “FINCANTIERI” (Италия). Максималната прогнозна стойност на проекта е 984 млн. лв. с ДДС.

Премиерът Бойко Борисов е издал заповед за назначаване на междуведомствена работна група с експерти от МО и министерствата на финансите, икономиката и външните работи, както и от ДАНС, която трябва да отвори офертите. Това ще се случи на 22 април т. г. Председател на комисията е зам.-военният министър Анатолий Величков от квотата на ВМРО. След това трябва да бъдат оценени офертите. Както при изтребителите, и тази работна група трябва да излезе с окончателен доклад за класиране на подадените оферти. Министъра на отбраната Красимир Каракачанов утвърждава документа и го внася в правителството за одобряване. Крайната дума обаче е на парламента, която трябва да гласува и разреши сделката. Според военния закон всички договори в отбраната на стойност над 100 млн. лв. се гласуват от НС.

Първоначалната цена на проекта, гласувана от НС през 2016 г., бе 800 млн. лв. Тогава се яви само “Делфин”, но фирмата се отказа, защото депутатите бяха пропуснали да включат в цената ДДС, което в противен случай трябваше да бъде за сметка на компанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България