Тройният разстрел в Пловдив

Близките на семейството разказват, че любовта на Благой към жена му и дъщеря му била безгранична, но не знаят защо посегнал на живота им.

Патологична ревност заради развод умопомрачила Благой, който застреля жена си и детето си с пистолет с нацистки орел

Пловдив осъмна на 4 януари 2016 г. с шокиращата новина за троен разстрел на цялото семейство Сапунджиеви в жилището им в луксозна кооперация на ул.  "Асен Христофоров" 21 в квартал "Кючук Париж". Гърмежите отекнали около 5,30 ч, но никой от съседите не им обърнал внимание, защото хората си помислили, че става дума за поредната серия с пиратки и бомбички, останали невзривени от Нова година.

Сигналът за откритите три мъртви тела е получен на тел. 112 в 11,17 ч същия ден, когато роднини се спуснали с въже от балкона на горния етаж, за да проникнат в заключеното отвътре жилище на Сапунджиеви.

Труповете на 35-годишния Благой, 29-годишната му съпруга Йорданка и на петгодишната им дъщеричка Петя били открити легнали върху семейната спалня, като момиченцето било по средата между родителите си. Според заключението на криминалистите бащата, който бил шофьор на бензиновоз, е застрелял първо жена си Дани и единственото си дете, докато спят, а след това легнал до тях, обърнал дулото на пистолета към слепоочието си и дръпнал спусъка за трети и последен път.

Още в първите часове след тройната екзекуция разследващите изключиха напълно версията за участие на друг човек в кървавата семейна драма. След разпит на свидетели и извършени огледи на мястото на трагедията криминалистите бяха категорични, че вероятният мотив за разстрела е патологичната ревност на Благой. Смята се, че той е полудял, след като по-младата от него бивша манекенка Дани му е поискала развод.

Според комшии семейството живеело разделено от няколко месеца, но се събрало само временно за Коледа и Нова година заради дъщеричката. Благой най-вероятно си е въобразил, че пак са задружно семейство и ще може да остане при Дани и детето за постоянно, когато красивата му жена го е приземила с думите, че пак трябва да се изнесе и да се върне в дома на родителите си.

Много е възможно вечерта преди първия работен ден на 2016 г. Благой да е научил, че в живота на жена му има нов мъж - нещо, в което той постоянно се е съмнявал напоследък, и да е взел фаталното решение в състояние на афект. Братът на Дани - Илия Божев, обаче твърди, че друг мъж в живота на сестра му е нямало. Той знаел, че като се скарат с Благой, той отивал за няколко дни при майка си, но после пак се прибирал.

"Имаха кавги с Благой, но Дани не е споделяла с нас, че ще се развежда. Умът ми не го побира от какво Благой е превъртял толкова и защо е посегнал на детето. Той толкова много обичаше малката, направо умираше за нея!", твърди братът на Дани.

Какво точно се е случило в съдбоносната вечер и нощ, е тайна, която Благой и Дани отнесоха завинаги в гроба си. Загадка и до днес е откъде шофьорът на цистерна се е снабдил със стар армейски револвер "Валтер П 38", с който именно извършил масовия разстрел. Такива пищови със стилизиран нацистки орел носели по време на Втората световна война германските есесовци, но отдавна са излезли от въоръжение.

 

Психиатрите: Превъртял е от стрес и ревност!

35-годишният Благой Сапунджиев просто се е побъркал, защото е преживявал някакъв тежък стрес. За да направиш подобно разширено самоубийство, очевидно става въпрос за някакво психично разтройство, коментира психиатърът д-р Веселин Герев.

Според него мъжът вероятно доста дълго време е бил под голямо напрежение.  "Има и такива състояния, в които човек избухва и от най-малкия детайл. Това може да го докара до състояние на лудост и той може да не види никакъв друг вариант, освен като посегне на живота на най-близките си. Логиката му е, че така ги спасява от мъката", допълва д-р Герев.

Психотерапевтът доц. д-р Ивайло Петров пък смята, че в случая с Благой се касае за ревност, довела до краен афект. "Ревността се дефинира като емоция, свързана с негативни мисли и чувство за несигурност и страх, че партньорът има друга любовна връзка. Така ревността може да се превърне в смес от гняв и отвращение и да се стигне до краен афект. Афект, който е катарзис на отчаяние и невъзможност на човек да излезе от една ситуация, както и да си представи, че ще изгуби завинаги и съпругата, и детето си. Кръвопролитието е резултат от емоция и внезапно решение, сочи хипотезата по случая", коментира доц. Петров.

Дани и Петя  далеч от Благой

29-годишната Дани и петгодишната й дъщеричка Петя бяха погребани в отрупани с бели хризантеми и купища цветя чисто бели ковчези в траурния парк на квартал "Коматево" на Пловдив - на километри далеч от техния съпруг, баща и палач Благой. Той бе положен два часа по-рано в Драгановите гробища в близост до затвора и индустриалната зона на район "Южен" и без опело в храма "Вси светии", тъй като според църковните канони то не се полага на самоубийците.

Двете красавици бяха съпроводени в последния им земен път от стотина близки. Най-отпред неудържимо плачеше майката и баба Бонка Шилева, която бе сложила в ковчега на внучката си Петя нейната любима кукла, кутия сладки и розови пеперудени крилца.

Изненадващо Благой Сапунджиев бе изпратен от два пъти повече хора - роднини, приятели и колеги. "Искаше дом, уют, семейство и любов, но не ги получи, защото нямаше кой да ти ги даде", нареждаше майката Пенка. Бащата Тодор пък бе готов да сложи край на живота си, не можел да понесе целия този срам и ужас.

Никой от близките на Благой не може да проумее каква е била тази негова любов, че да реши да сложи край на всичко. Двамата с Йорданка се запознали преди девет години, като още от самото начало той много силно я обичал и ревнувал. Благой бил домошар, не пиел и не употребявал наркотици, докато Дани обичала да ходи по заведения. Можела да си го позволи. Тя била счетоводителка в голяма фирма на "Брезовско шосе" и вадела добри пари,  Благой също получавал стабилна заплата.

 

Коментари

Задължително поле