Тройно по-малко прахови частици за 4 г.

Кметът на София Йорданка Фандъкова участва в монтирането на 22 сензорни станции за измерване на въздуха в София.

1,4 хил. т. вредни емисии от ФПЧ2,5 в София през 2020 г.

45% по-малко дни с превишавания за две години

Общината залага на мерки като машинно метене на улици, нов автопарк за градския транспорт, залесяване и спиране на излезлите от употреба коли

През 2020 г. фините прахови частици във въздуха на София ще бъдат с около три пъти по-малко в сравнение с 2017 г. Това показва прогноза на Столичната община за намаляване на ФПЧ2.5 на база на мерките, които тя взима за подобряване на въздуха в града. Днес приключва общественото обсъждане на проекта за допълнение на програмата за качеството на въздуха на територията в София от 2015 до 2020 г. “В сравнение с 2017 г. качеството на въздуха по отношение на ФПЧ2.5 през 2020 г. ще бъде значително подобрено и средногодишната норма ще бъде спазена”, пише в документа. През 2017 г. тези частици са били 3,9 хил. т. на година, а за 2020 г. е заложено да намалят на около 1,4 хил. т.

Сред планираните мерки е стимулирането на отопляващите се на твърди или течни горива да минат на природен газ или да се включат към “Топлофикация”, чиято мрежа ще се разшири. Ограничава се движението на превозни средства с неизправни катализатори и се засилват проверките на автосервизи за горене на масла. Сред мерките със срок за изпълнение до 2020 г. са залесяване и затревяване. Заложен е и контрол върху употребата на горивата и дървесината за битово отопление. Общината сменя ръчното метене на улици с машинно и отстранява всички излезли от употреба превозни средства. Засилва се контролът върху паркирането в зелени площи.

Общинска програма цели до 2020 г. да бъдат в норма и концентрациите на ФПЧ10.

“В София единственият контролиран замърсител над нормите е “фини прахови частици”. Със 17% намалява броя на дни с превишения на ФПЧ през 2018 г. спрямо 2017 г. По предварителни данни за 2019 г. намалението е с 45% спрямо 2017 г.”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Коментари

Задължително поле