Трудово-правна консултация на "Труд": Трябва ли работодателят да осигури помещение за пушачи?

Въпрос: Здравейте! Имам ли право да пуша по време на работа? Ако отговорът е да, може ли да ми кажете дали законът задължава работодателя да осигури определени помещения за това? Предварително благодаря!

Ст. Чилов, гр. Габрово

Отговор: Забраната за пушене на работното място е общоевропейска тенденция, с която България не може да не се съобрази. Считам за нужно да припомня, че Европейският парламент наложи пълна забрана на тютюнопушенето във всички затворени работни помещения, включително и в заведенията за обществено хранене, във всички затворени обществен сгради и в обществения транспорт на територията на Европейския съюз. Въведените мерки са с цел насърчаване подобряването на безопасността и здравето на работниците на работното място, което означава максимално ограничаване на излагането на въздействие в среда с тютюнев дим.

Може би ще се изненадате от факта, че в основата на идеята за забрана на тютюнопушенето в заведенията за обществено хранене и питейните заведения е свързана със закрилата на труда и здравето на работещите в тези заведения.

Спрямо Закона за здравето в България е забранено тютюнопушенето в закритите обществени места. Забранено е и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. В тези обособените помещения обаче не се разрешава присъствието на лица до 18-годишна възраст. Обособените самостоятелни помещения следва да бъдат отделени с въздухонепроницаеми стени, плътно затварящи се врати, да се обозначават ясно и в тях трябва да има изградена вентилационна инсталация.

При така създадената законова уредба работодателят е задължен да не допуска пушене в закрити помещения от какъвто и да било характер - офиси, цехове, складове, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение като коридори, кухни, санитарни помещения и др. Забраната не важи единствено за откритите пространства, като балкони, тераси, външно аварийно стълбище и др.

Неизпълнението на тези законовите задължения на работодателя водят до административни парични глоби.
Добре е да знаете, че спрямо Закона за здравето се забранява тютюнопушенето и прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца. Също така и за площадките за игра, на които са организирани мероприятия за деца и ученици. Забраната важи и за спортните обекти, летните кина и театри, когато там се провеждат спортни и културни прояви.

Д-р Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Трудово-правна консултация